Zdrava prehrana za djecu

Jedna od najljepših “stvari” koje možemo pokloniti svojoj djeci jest ljubav prema prirodnoj hrani i briga za vlastito zdravlje. Hranjivi sastojci kojima obiluje prirodna hrana od presudne su važnosti za razvoj djece jer će se tako izgraditi dobri temelji koji će im služiti do kraja života. U današnje vrijeme kada je i hrana postala “brza” najviše zabrinjava činjenica da osim što u njoj nedostaje hranjivih sastojaka, još i obiluje raznim toksinima, aditivima i umjetnim bojilima što može ugroziti dječje zdravlje.

Zdrava prehrana za djecu

Nekada su naše bake provodile sate u kuhinji pripremajući domaća jela od namirnica koje su prirodno bile bez pesticida i ostalih loših sastojaka. Danas je zaista teško roditeljima koji su zaposleni stići pripremati kuhana i zdrava jela za mališane, a da ne pričamo o kolačima. Međutim, vrijeme koje provedete kuhajući za svoje najmlađe višestruko će vam se isplatiti.

Bolje da imaju jedan kvalitetan obrok, nego tri nezdrava. Djeca uče gledajući svoje roditelje i kasnije u životu uglavnom pronalaze sigurnost u obiteljskim obrascima ponašanja, pa isto tako i u načinu prehrane na koji su navikli u djetinjstvu.

Zdrava prehrana za djecu

Potreba za slatkim

To što vaši mališani imaju povećanu potrebu za slatkim nije čudno jer uz silnu energiju koju imaju, oni i “potroše” taj šećer kroz dan. Međutim, mnogi roditelji misle da je prava umjetnost zadovoljiti tu potrebu na zdraviji način. Ali postoje vrlo jednostavna i lukava rješenja. Na stolu uvijek imajte zdjelicu sa orašastim plodovima i suhim voćem, kako djeca ne bi posezala za nepotrebnim slatkišima, ili keksiće koje ste sami napravili uz njihovu pomoć.

Zdrava prehrana za djecu

Naravno da nema smisla biti isključiv i braniti djeci da se zaslade čokoladom i bombonima ponekad, ali svi znamo da nije preporučljivo svaki dan i to u neograničenim količinama. Smoothie je također odličan izbor, a djeca ga vole. Kombinacije su beskonačne, a banana uz dodatak kakaa ili nekog šumskog voća uvijek pali!

Uključite djecu u pripremu hrane

Uključite svoju djecu u pripremu hrane. Neka sjeckaju mrkvu, čiste blitvu ili brokulu, kuhaju s vama dodavajući začine… osjećat će se korisno, upoznati se sa namirnicama, najvjerojatnije će i pojesti to što su “sami” skuhali, a provesti će ugodno vrijeme s vama. A kad porastu to će biti još jedno od prekrasnih trenutaka iz djetinstva kojih će se rado prisjećati.

Zdrava prehrana za djecu

I zapamtite da je svako dijete osoba za sebe, i da se njegove potrebe itekako mogu razlikovati od vaših. Ne postoji idealna prehrana, najvažnija je raznolikost i naravno puno smijeha!

Tekst:Barbara Medić
Foto: Shutterstock

Komentari