Zdrava ljetna hrana od koje se ne deblja

S dolaskom visokih temperatura vjerojatno vam se i prirodno smanji tek te spontano unosite manje hrane u organizam tokom dana. No to bi vam se moglo obiti o glavu čim zađe sunce, temperature padnu, a vi shvatite da imate ‘rupu’ u želucu i počnete mahnito jesti sve što imate u frižideru. Srećom, ljeto je i vrijeme kad svježeg voća i povrća uistinu ne nedostaje te nije teško o zdravim obrocima razmišljati na vrijeme.

ljetnahrana1

Neka sezonske namirnice budu baza vaše prehrane, a na taj će način doručak, ručak, večera i međuobroci biti istovremeno hranjivi, zdravi i neće utjecati na nakupljanje viška kilograma. Ljetna hrana je u pravilu puno lakša od zimske tako da već u startu imate dobru podlogu za skidanje nekoliko tvrdoglavih kilograma, ako vam je to cilj.

Salate se mogu kreirati u nebrojenim maštovitim varijantama, bit će lagan obrok koji možete konzumirati u bilo koje doba dana. Sve vrste povrća su dobrodošle, a dodatno ih možete oplemeniti tunjevinom, piletinom, crvenim mesom, jajima ili sirom za kompletan i bogat obrok. Samo povrće pak možete kuhati ili baciti na žar kao prilog bilo kojoj vrsti mesa, ili samostalne ako ste vegan ili vegetarijanac.

ljetnahrana2

Španjolci znaju da su hladne juhe savršena ideja za ljeto. Originalni gazpacho radi se od rajčice, krastavca, luka i paprike, a taj će vam miks pružiti pravo zadovoljstvo, ne samo što se okusnih pupoljaka tiče već i cijelog organizma. Juha je dovoljno hranjiva da funkcionira kao samostalan lagan obrok, dok je ujedno savršeno osvježavajuća za vrijeme visokih temperatura. Uz nju možete priložiti integralne krekere ili juhu oplemeniti orašastim plodovima, kockicama kruha te narezanim svježim povrćem za mali ‘twist’.

ljetnahrana4

Voćne salate savršen su doručak ili međuobrok. Uz šumsko voće kao što su borovnice ili maline dobijate i veliku količinu vitamina te antioksidansa koji su vam potrebni za zdravlje organizma. Ako biste radije obrok u tekućem obliku, smiksajte sve u smoothie, mogućnosti je uistinu nebrojeno mnogo.

ljetnahrana3

Najbolje rashlađivanje ljeti dolazi u obliku hladnih pića sa svježim voćem. Od aromatizirane vode s limunom, jagodama, borovnicama i slično pa sve do ledenog čaja oplemenjenog svježim voćem – važno je samo da nema umjetnih sladila te da ima puno leda. Voće će vam pomoći da zadovoljite želju za slatkim, a uz rashlađeno piće zaboravit ćete na vrućinu. Uz to vam samo nedostaje terasa s pogledom na more, zar ne?

ljetnahrana5

Foto: Shutterstock

Komentari