Ključ zdravog i uravnoteženog metabolizma

Jeste li znali da sve bolesti nastaju u probavnom traktu? Upravo se tamo stvara naš imunitet i bez zdrave probave nema ni zdravlja. Dobra probava će vam osigurati ne samo optimalnu tjelesnu težinu i jak imunološki sustav, nego i dovoljno energije za obranu od sezonskih bolesti. Veliki broj ljudi ima problema s viškom kilograma, alergijama, učestalim upalama, glavoboljama, kroničnim umorom i depresijom. Za mnoge od tih tegoba uzrok može biti u crijevima koja su oštećena ili ne funkcioniraju na način na koji bi trebala.

probava

Veza između našeg probavnog i imunološkog sustava je sasvim logična. Blagotvorni mikroorganizmi koji nastanjuju naš probavni trakt pomažu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koju konzumiramo. Na taj način naše tijelo može “raditi” bez ikakvih problema i vaše se stanice mogu “obraniti” od nepoželjnih virusa i bakterija. Naravno, zato je i važna hrana koju unosite u svoj organizam, a koja bi trebala biti bogata hranjivim tvarima koje će imati pozitivan utjecaj na zdravlje naše crijevne flore.

probava

Sigurno se pitate što biste to trebali jesti za zdravu probavu, što može izgraditi snažan imunološki sustav? Vrlo je jednostavno: cjelovite namirnice biljnog podrijetla, koje su prirodno bogate vlaknima i hranjivim tvarima kao što su zobene mekinje, proso, heljda, suho i svježe voće, orašasti plodovi i sjemenke (Chia sjemenke su idealne za probavu) i naravno što više povrća, naročito zelenog lisnatog. Topiva vlakna koja se nalaze u svježem voću, povrću i nekim vrstama superhrane (jedan od najboljih izvora je Yacón, koji je bogat inulinom) djeluju kao probiotici, hrana koja služi za korisne bakterije u crijevima koje su nam potrebne da bi probava funkcionirala. Netopiva vlakna, koja se također nalaze u voću, povrću i žitaricama, djeluju na način da čiste crijeva i spriječavaju stvaranje toksina pomažući probavnom sustavu da se što prije riješi štetnih tvari.

probava

Ako vam je crijevna flora narušena, što je uglavnom posljedica antibiotske terapije, najbolje je uvrstiti namirnice bogate probioticima kao što su jogurt i kefir, te fermentirane namirnice poput kiselog kupusa ili Kombuche (gljiva od koje se radi fermentirani napitak). Probiotičke kulture će vam pomoći da se vaš probavni sustav oporavi.

PlanetBIO chia sjemenke

PlanetBIO chia sjemenke

Ako na prirodan način želite očistiti crijeva i na taj način potaknuti detoksikaciju organizma, kao najbolji prirodni lijek pokazali su se lan i kefir. Moderne metode čišćenja poput klistira ili hidrokolon terapije nisu toliko djelotvorne, a često mogu isprati i dobre bakterije iz organizma. No kako za sve probleme postoji riješenje u prirodi, čišćenje crijeva nije iznimka. Konzumiranjem lanenog brašna ili samljevenog lana sa kefirom očistiti ćete crijeva tijekom tri tjedna. Umjesto uobičajenog doručka konzumirajte lan i kefir.

Recept:
1. tjedan – 1 žlica lanenog brašna ili mljevenih sjemenki sa 100 ml kefira
2. tjedan – 2 žlice lanenog brašna ili mljevenih sjemenki sa 100 ml kefira
3. tjedan – 3 žlice lanenog brašna ili mljevenih sjemenki sa 150 ml kefira

probava

Savjetujemo da ne zaboravite samljeti lanene sjemenke, jer u protivnom ih vaše tijelo ne može probaviti. Poželjno je svaki dan samljeti svježi lan. Kada se sjemenke samelju i odmah koriste, ne gube na hranjivim vrijednostima. U slučaju da nemate tu mogućnost, uvijek možete kupiti već samljevene sjemenke ili laneno brašno. Nakon tri tjedna doručka s lanom i kefirom, preporučujemo nastaviti sa zelenim kašastim sokovima koji će vam također osigurati dobru probavu.

PlanetBIO proizvode možete kupiti u trgovinama Bio svijet ili na njihovom webshopu.

Tekst: Barbara Medić
Foto: Bio svijet, Alpro

Komentari