Završna večer Cro A Portera

HAUBA@LAUBA sinoć je bila premala za sve modne poklonike koji su došli pogledati što predlažu dizajneri treće večeri Cro A Portera. Večer je započela ranije, zasebnom revijom doajenke hrvatske mode XD Xenie design. Nakon nje, u 20 sati, krenuo je završni dio te su na pistu Cro A Portera izašli Jelena Holec, Twins By Begović&Štimac, Spirit by T.B., Sonja Lamut, Even East i Lokomotiva.

Dizajnerica s najvećom internacionalnom karijerom predstavila je sinoć kolekciju XD CLOUDS inspiriranu nebeskim slikama za vrijeme dugotrajnih interkontinentalnih putovanja. Prirodne promjene su manifesti iz kojih učimo. Plavo nebo i bijeli pahuljasti oblaci ušli su u bijele ljetne košulje asimetrične konstrukcije. Ledena tekstura Grenlanda našla se u haljinama koje hlade tijelo u ljetnim vrućinama i reljefnim teksturama neoprena. Olujno siva prekrit će jakne i hlače od lana sandndwash obrade. I zelena trava i plavo more i boja sunca našli su mjesto u kolekciji.

Fokus istraživanja kolekcije Y’s Brigade mlade Jelene Holec je militarizam srednjeg vijeka, renesanse i baroka, proučavanje oklopa, oružja, ornamenata na viteškoj opremi i armatura koje oklopljuju i štite tijelo u borbama.Digitalizirani tekstilni uzorci dizajnirani su iz povijesnih elemenata osobno fotografiranih od strane dizajnerice u raznim europskim muzejima, srednjovjekovnim dvorcima, gotičkim ulicama i oružarnicama. Fragmentiranjem su pretvoreni u novi linijski jezik fanatičnih floralnih uzoraka. Sinusoidna usmjerenja uzoraka dodatno naglašavaju oblik ženskoga tijela, a komplementiraju im i siluete koje su najčešće u X formi koja maksimalno naglašava struk, te anatomskoj silueti koja strogo prati formu ženskog tijela.

Talentirani Damir Begović i Domagoj Štimac ponovno neopisivo i damsko iscrtavaju suvremeno lice hrvatskog chica, a predstavljaju majstorski spoj sporta i duh couturea s vlastitim rukopisom. U ovoj divnoj zimskoj kolekciji su slojevita igra krzna, svilene organze i šifon temelj koji savršeno zaokružuje miks sportske elegancije. Twins silueta je ekstremno pripijena i naglašena, ili izrazito oversize, ističući pad i teksturu bogatih tkanina. Rubin, safir i smaragd u intezivnim i zagasitim tonovima sveto su trojstvo ovosezonske kolekcije inspirirane Hrvatskim Narodnim Preporodom. Palete tonova se nose uz bogate komade nakita na kojem blista odgovarajuci dragulj upotpunjen hrv. trobojnicom.

Spirit by T.B. predstavio je kolekciju koja se logično nastavlja na prethodnu kolekciju, monokromatska je a novost su kompletni dijelovi ručno ispisani u sivoj boji, čime se dobiva dojam bikolora te savršeno funkcionira i kao united komadi za ljepši spol. Puno zanimljivih dekonstrukcijskih elemenata, sirovih rubova, kombiniranje različitih tekstura, od eko kože do vune u kombinaciji sa sivim ručno ispisanim dijelovima, rezultiralo je zanimljivom modnom pričom naziva “Silent”. Do samog naziva kolekcije Tomislav Bahorić došao je u želji da se sve kolekcije, pa tako i njegova, gledaju s pozorom i u tišini jer je u svaku prikazanu kolekciju uložen veliki trud.

Nakon sezone pauziranja Sonja Lamut oduševila je novom kolekcijom. Dizajnerica voli boje, posebno u jesen, koja joj je i najdraža sezona za stvaranje te se tako i prepustila istima, uz neizostavne ručno našivene detalje na pojedinim komadima. Lamut se uvijek vraća vremenima iza nas kako bi svojim kolekcijama dala njihovog daha. Silueta je vrlo ženstvena, uz naglašen struk.

Nova kolekcija brenda EVEN EAST dizajnera Vedrana Sardelića izgrađena je na ideji o propitkivanju identiteta te važnosti i težini koju u današnje vrijeme nosi pojam “individualnost”. U vremenu krize identiteta u kojm živimo i u kojem individualnost postaje rijetka i sve manje cijenjena pojava, propitkivanje važnosti tih pojmova i strah od bombardiranja uniformiranosti kojom smo svakodnevno okruženi, dovela me do ideje da cijelokupnu kolekciju izradim od jednog jedinog materijala – jeansa. Na njemu su kemijski, ručno, izvršene intevencije na tekstilu. Kolekcija nosi simbolično ime “Uranus”, pozivajući se na planet koji štiti i stoji iza svega onoga što je individualno, drugačije i posebno na svijetu u kojem je njegov utjecaj sve slabiji, rjeđi i nažalost sve manje cijenjen.

U svojoj novoj kolekciji Lokomotiva priča romantičnu priču o mističnim i veličanstvenim bićima koja se bude i žive iza ponoći. Flora i fauna poslužila je kao izvrsna inspiracija za ovu pomalo mračnu kolekciju protkanu simbolima noći: čuvarem noći – šišmišem, božanskim bićima – mačkama, i mjesečevim cvijetom koji cvate samo po mraku. Kao odraz toga kolekcijom dominiraju tamne boje i hladni tonovi – crna, tamno plava, electric plava i bijela.Priča je ispričana kroz raskošne i bogate saten i čipku, rayon protkan srebrnim nitima, lepršavi muslin, til, veličanstveni svileni organdi i inspirativnu metalnu žicu. Cijelu kolekciju prati i zaokružuje t-shirt sa image-om mačke sa krilima šišmiša, ručno printan i šivan u Hrvatskoj.

Komentari