Završio je 18. Motovun Film Festival

Svečanom dodjelom nagrada u srijedu navečer završio je 18. Motovun Film Festival. Glavnu nagradu, Propeler Motovuna, osvojio je francusko-belgijski film ‘Wakhan’, dok je iznenađenje večeri bilo predstavljanje Žirija veterana i njihova dodjela nagrada. Za dobru atmosferu pobrinuo se romski orkestar Džambo Agušev.

motovun-3 post

Najboljim kratkim filmom u selekciji ‘Motovunski kratki’ prošlogodišnji pobjednik Martin Raith proglasio je estonsko-hrvatsko-danski animirani film ‘Život s Hermanom H. Rottom’ redateljice Chintis Lundgren. Međunarodni žiri kritičara u sastavu: Josip Grozdanić, Mihai Fulger i Dieter Wieczorek dodijelio je Nagradu FIPRESCI španjolskom filmu ‘Magična djevojka’ Carlosa Vermuta jer uz pomoć niza psihološki i moralno kompleksnih likova ukazuje na to da dobre namjere mogu voditi u katastrofu.

motovun-4 post

Fédération Internationale de la Presse CinématographiquE najstarije je i najuglednije udruženje filmskih kritičara koje objedinjuje članove iz pedesetak zemalja svijeta. Nagrada udruženja, koju dodjeljuju njegovi medjunarodni žiriji filmskih kritičara, stekla je iznimnu popularnost medu filmskim autorima. Motovun Film Festival bio je trideset i sedmi na popisu uglednih filmskih festivala na kojima se dodjeljuje nagrada FIPRESCI.

motovun-5 post

Glavni žiri u sastavu – Tihana Lazović, Petr Lom i Mira Fornay – dodijelio je posebno priznanje islandskom glumcu Gunnaru Jónssonu za ulogu u filmu ‘Djevičanska gora’. Žiri je nagradio islandskog glumca za stvaranje lika s kojim se izuzetno lako možemo poistovjetiti i koji svima nama pomaže da postanemo svjesni svoje usamljenosti. Jonsson je preuzeo nagradu zahvalivši se publici.

motovun-6 post

Jednoglasnom odlukom glavnog žirija glavna festivalska nagrada Propeler Motovuna dodijeljena je francusko-belgijskom filmu ‘Wakhan’ redatelja Clémenta Cogitorea. Radi se o ratnom filmu koji izbjegava sve stereotipe o ratu. Progovara magičnim i originalnim filmskim jezikom, a pripovijeda o vojnicima francuske postrojbe u Afganistanu, daleko od svojih obitelji. ‘Film je to o vjeri, čestitosti i potrazi za istinom, koji preispituje što je ispravno, a što nije.’ – stoji u priopćenju žirija.

motovun-8 post

Iznenađenje večeri 18. Motovun Film Festivala bila je dodjela nagrada Žirija veterana u sastavu – Karpo Godina, Rajko Grlić i Srđan Karanović. Predsjedavajući Karpo Godina dodijelio je posebno priznanje plastičnoj festivalskoj stolici koja je na ovom festivalskom izdanju služila i kao zaštita od kiše, a glavnu nagradu gospođi Snježani Mikić, vjernoj gledateljici koja u publici Motovun Film Festivala sjedi od prvog dana.

motovun-9 post

Festival je službeno završio zvucima limene glazbe poznatog romskog orkestra Džambo Agušev uz masovnu zdravicu nakon koje je uslijedila projekcija filma ‘Veliko finale’.

motovun-10 post

motovun-12 post

motovun-11 post

Foto: Iva Pezić

Komentari