Zašto udomiti psa?

Prije nego što se odlučite udomiti psa, potrebno je znati neke pojedinosti koje su vrlo bitne u suživotu životinje i čovjeka. Pas nije igračka, nego živo biće, i u skladu s time se trebate ponašati. Morate naučiti neke stvari o psu, kako bi mogli što bolje funkcionirati u zajedničkom životu.

pas 1

Prije samog udomljenja, trebate potvrdno odgovoriti na dolje navedena pitanja. Ukoliko samo na jedno od tih pitanja odgovorite negativno, najbolje je da sa udomljenjem pričekate dok na sva pitanja nemate potvrdan odgovor.

Jesu li su svi ukućani pristali na udomljenje? Ne udomljujte dok god se svi ukućani ne slažu sa tim!
Jesu li ste se spremni sljedećih 15 godina šetati svaki dan, tri puta dnevno? Pod šetnjom se misli minimalno 1,5h aktivnog hodanja kroz dan. Šetnja nije, napraviti 10 koraka, samo da pas obavi nuždu i nazad doma.
Ukoliko živite u kući, da li imate ogradu koju pas ne može preskočiti? Morate zaštititi svog psa od opasnosti kao što su auti.

pas 2

Ako će pas živjeti na dvorištu, imate li predodređeni kutak za njega? Po predodređenim kutkom se misli na ograđeni dio s kućicom, nikako ne lanac (i kosi se sa zakonopm o držanju kućnih ljubimaca)!
Jeste li upoznati sa razlikom muških i ženskih pasa? Muški i ženski psi potpuno su različite naravi i ponašanja.
Da li možete odvojiti novac za hranu i cijepljenja? Trebate imati u vidu da svake godine morate redovito cijepiti svog psa i da mu morate pružiti raznoliku hranu koja mu je potrebna.

Jeste li spremni čistiti za svojim psom? Kada pas ulazi u vaš dom, morate biti svjesni da ćete morati više vremena potrošiti na čišćenje doma i održavanje čistoće i higijene psa.
Jeste li alergični na pseću dlaku? Ako niste sigurni, testirajte se.
Kada idete na godišnji odmor, gdje ćete sa psom? Ovo pitanje će vas dočekivati svake godine, pa prije udomljenja imajte spremno riješenje.

pas 3

Da li imate susjede koji ne vole životinje? Bitno je znati da ljudi koji vas okružuju ne mrze životinje kako vam ne bi stvarali problem.
Jeste li spremni psa socijalizirati i odgojiti? To morate učiniti radi dobrobiti sebe, psa i cijele zajednice.

Ako na svih 11 pitanja odgovorite potvrdno, tek tada znači da ste spremni udomiti životinju! No, i tada nije kraj slatkim mukama, psi su živa bića, kao i ljudi, imajte na umu da se i karakter psa godinama može promijeniti. Pripremite se na suživot sa štenetom, preslatkim malim bićem koje ćete morati odgojiti, naučiti ga pravilima lijepog ponašanja, kako u vašem domu, tako i vani. Odrastao, lijepo odgojeni pas je nagrada vašem uloženome trudu dok je bio štene, uživate u njegovom (ili njezinom) društvu jer ćete, na žalost, dočekati njihovu starost prije nego ljudsku. A tada će najvjerovatnije trebati vaše društvo i strpljenje i ponajviše ljubav.

Preuzeto: Savjetnica.com

Komentari