Započelo 26. izdanje Cro A Portera

Sinoć je u prostoru Hauba@Lauba započelo 26.izdanje Cro A Portera. Ovu sezonu otvorilo je Nebo s kolekcijom za jesen/zimu 2016-2017. Silueta naglašenog struka i širokih suknji inspirirana je prošlošću, ali su kao kontrast tome materijali suvremeni, s posebno izraženim teksturama. Boje su prigušene, pomalo mračne i zimske, nezaobilazna su crna, siva i boja vina. Kao dio haljine izražen je cvijet koji se stapa s ljepotom siluete i daje joj notu romantike.

Mladi Anthony Avangard predstavio je mušku kolekciju naziva “OXYGEN” koja obiluje koloritom i grafičkim motivima, a s naglaskom na sofisticiranost i sport. Kolekcija je to inspirirana autobiografijom, slobodom, degradacijom, buntom, navijačima iz predgrađa, a također se njome promiče i pojam emocionalne inteligencije (EQ) s naglaskom na šarm, humor i ironiju. Boje kojima se Anthony ove sezone pozabavio su crvena, plava, zelena i neon žuta, a sve je ublaženo bijelom, crnom i sivom. Kolekcija je upotpunjena ruksacima, longboardovima i Nike tenisicama.

Glazbeni festivali, umjetnički radovi Laszlo Moholy-Nagya, te sam kreativni proces glavne su inspiracije nove kolekcije Vedrane Mastele. Prozirne tkanine i preklapanja, ručno oslikani odjevni predmeti, slojevitost, detalji i akcenti u bojama čine kolekciju koja, u Vedraninom senzibilitetu, prenosi festivalsko raspoloženje, madenački duh i slobodu izražavanja.

Katarina Džale predstavila je kolekciju imena Terra Panonica za koju je inspiraciju pronašla iz prirode i okruženja Terre Panonice, kuće ideja smještene u vojvođanskom Mokrinu. Njena ovosezonska kolekcija haljina prožeta je bojama i prirodnim tkaninama poput svile i vune, ali s tkaninom koja je nastala kao otpadni proizvod tekstilne industrije. Glavna poruka kolekcije je osjeti prirodu/osjeti sebe, a sve to stvoreno je od tkanine koja će imati pozitivan utjecaj na okoliš.

Kolekcija „Metamorphosis“ diplomirane dizajnerice Manuele Lovrenčić igra je mekih tekstura i slojeva, te preobrazbi klasičnih formi u rapsodiju detalja spajanjem boja i linija u kroju. Dizajnerica se poigrala optičkim iluzijama u kojoj detalji djeluju kao da su povezani sa samim tijelom te na taj način započinju svojevrsnu metamorfozu i postaju sastavni dio osobe koja ju nosi. Nježne boje pudera u kombinaciji sa sivom i bojom vina stvaraju efektnu poveznicu i čine kolekciju dinamičnom i zabavnom odstupajući od strogih zimskih okvira.

LUKABU by Marina Jerant predstavlja fantastičnu kolorističku paletu začinjenu metaliziranim tkaninama. Uvodi fatalno dramatičnu i besprijekorno elegantnu boju ciklame kao savršenu alternativu večernjim kombinacijama u uobičajenoj crnoj boji. Jerant je konstrukcijski pročistila linije i uvela lepršavost uz providne elemente kako bi naglasila vamp izgled i zagrijala ga krznom uz električne sandale. Od materijala koristi svileni muslin, svilu, metalizirane tkanine i eko krzno vrlo zanimljive teksture.

Debitantica ovosezonskog Cro A Portera Loré predstavlja nam kolekciju inspiriranu Guatemalom i tradicionalnim materijalima majanske zajednice. Materijale korištene u Loré kolekciji radio je višestruko nagrađivani tkalac na području Srednje Europe – Željko Pušić, stoga je kolekcija svojevrsni hommage njegovom radu kao i tradiciji ručno izrađenih odjevnih predmeta.Nakit za Loré kolekciju, u suradnji s dizajnericom, radila je poznata umjetnica Marina Marinski kombinirajući na teracotti nijanse boja u skladu s tkanicama po uzoru na autohtoni nakit domorodačkog stanovništva. Šalove je za Loré izradila Ivna Matičec.

Komentari