Događanja koje ne smijete propustiti ovaj tjedan u Zagrebu

dscf1069

Zagreb ovaj tjedan donosi pregršt događanja – kulturnih i zabavnih – s kojima možete na najbolji mogući način završiti svoje radne dane. Odličan su izbor izložbe, festivali, odlazak u kino ili sportski završetak vikenda na Sljemenu, i to makar kao i promatrač i navijač. Zabava je zagarantirana.

Još danas i sutra možete pogledati zanimljivu izložbu Dalide i Bojana Hadžihalilovića, naziva ‘Enjoy Sara-Jevo’, a koja se otvorila u sklopu JA BiH fetsivala koji je upravo završio. Bez obzira na kraj festivala, izložba traje još dva dana i odličan je razlog zašto posjetiti Galeriju Kranjčar na zagrebačkom Kaptolu.

dada-i-bojan

U Hrvatskom društvu likovnih umjetnika traje retrospektivna izložba Anite Kontrec ove godine obilježava 30. obljetnicu od održavanja njene prve samostalne izložbe retrospektivnom izložbom Kružni tok u Galeriji Prsten. Retrospektiva prikazuje izbor radova iz različitih faza njenog likovnog izraza – od konceptualne umjetnosti (radova s tekstom), preko skulpture i slikarstva do ambijentalnih instalacija. Iako nastali u širokom vremenskom rasponu i u raznovrsnim tehnikama, njeni radovi predstavljaju zaokruženu cjelinu, što osobito dolazi do izražaja u postavu izložbe u kružnom prostoru Galerije Prsten.

Ove srijede u 18 sati sve posjetitelje čeka Okrugli stol i razgovor s umjetnicom i stručno vodstvo kroz izložbu što će svakako razveseliti ljubitelje umjetničinkog rada.

kruzni-tok

U galeriji Pikto prošli se tjedan otvorila, i još uvijek traje, izložba ciklusa Samo jednom prvi put, koncept kustosice Petre Jalšovec pod nazivom UTOPIJA distopijske realnosti gdje pripadnici mlađe generacije hrvatskih figurativnih umjetnika – Rene Bachrach Krištofić, Radovan Kunić i Igor Taritaš – izlažu svoje recentne radove.

pikto-1

Jedan od najvećih izložbenih događaja je svakako Izložba hrvatskog dizajna 1516 koja se sutra otvara u Muzeju za umjetnost i obrt, a izloženi radovi moći će se pogledati u Muzeju za umjetnost i obrt i Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Deveto izdanje izložbe, koju Hrvatsko dizajnersko društvo organizira od 1999. godine, obuhvaća 213 radova (169 profesionalnih i 44 studentskih) u osam kategorija: Dizajn vizualnih komunikacija, Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Industrijski /produkt dizajn, Prostorne i grafički intervencije i sistemi, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod i Koncept/inicijativa/kritički dizajn. Ne propustite pogledati neka od najboljih dizajnerskih ostvarenja u posljedne dvije godine.

muo naslovna

Posljednji dani ljeta donose i posljednje ovogodišnje izdanje zagrebačkog Malog piknika. Još samo ove srijede možete se opustiti u gradskom ljetnom điru na gornjogradskoj Vranicanijevoj poljani – izuti cipele, sjesti na travu, otvoriti bocu vina i prigristi nešto po svom guštu.

U srijedu, 14. rujna, od 17 do 21 sat održat će se posljednje piknik-druženje na Gornjem gradu u ovoj godini, a i ovoga puta moći ćete se uživati u prirodno proizvedenoj, okusima bogatoj i zdravoj, organskoj hrani s Malog placa.

dscf1127

Sredinom tjedna, u četvrtak, 15. rujna u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji Contra u Frankopanskoj 22 otvara se izložba umjetnice Tanje Deman. Umjetnica Tanja Deman, koja se u svom radu bavi istraživanjem odnosa između izgrađenog i prirodnog okoliša, posebice modernističkom arhitekturom, javnim i kulturnim institucijama te geološkim strukturama i krševitim pejzažima, predstavit će na izložbi fotokolaže iz serija Hramovi kulture iz 2014., te rad Arena iz serije Kolektivni narativi iz 2013. godine.

Tanja Deman, Garden of Delight, serija Hramovi kulture, 2014.

Tanja Deman, Garden of Delight, serija Hramovi kulture, 2014.

Ubacivanjem prirodnog elementa u prostore rezervirane i određene za kulturno-društvenu aktivnost, Tanja Deman stvara pomaknute hibridne svjetove u kojima se stapaju dva različita konteksta – prostor institucije koji podrazumijeva urbano nasljeđe i kontemplaciju prirode koja zauzima sve manje prostora u urbanim ambijentima.

2-tanja-deman-arena-serija-kolektivni-narativi-2013

Tanja Deman, Arena, serija Kolektivni narativi, 2013.

Nordijski festival se u suradnji s rock programom Good Vibrations otvara glazbom 15. rujna u Vintage Industrial Baru nastupom domaćoj publici dva dobro poznata benda: Drvored i Chui te švedskim gostima koji stoje iza imena Sleepwulf i We could build an empire.

Detaljan program Nordijskog festivala donosi stvarno raznolik program, no koncertom u četvrtak ćete razbiti monotoniju radnog tjedna, a da se nećete dovesti u situaciju da se oporavljate od njega cijeli radni tjedan.

nordijski festival slider fejs

Povodom otvorenja festivala fotografije – Organa vida održat će se druženje na krovu za koje je zaslužan poznati Fruhstuck, a sve goste čekat će doručak koji će pripremati Smootch – from the mediterranean sun & nature, koji se upravo vratio s ljetnih festivala. Ovaj odličan jutarnji devni party počinje ove subote u 10 sati, na jednoj od najljepših zagrebačkih krovnih terasa, onoj Zagrebačkog plesnog centra u Ilici 10.

fru-2

U novoj sezoni KIno Europa donosi program Kinolektira na kojem svi posjetitelji mogu pogledati filmske klasike.  Tako će moći ove subote, 17. rujna u 20 i 30 sati, predstaviti ’Taksista’ (orig. Taxi Driver) Martina Scorseseja iz 1976. Četiri desetljeća od svog nastanka, film ovjenčan canneskom Zlatnom palmom i nominiran za Oscara u četiri kategorije dobio je svoju restauriranu verziju, pa će i domaća publika ’Taksistove’ antologijske scene gledati u digitaliziranoj i obnovljenoj varijanti.

robert de niro taxi driver slider

taxi driver

Zagrebački biciklistički klub Opušteno ove nedjelje organizira Enduro utrku vožnje biciklima na Sljemenu. Utrka će početi u 8 i 30, a sve završava u 17 sati. Taman da po završetku utrke i navijanja se još malo zadržite na Sljemenu za jedan pravi planinarski nedjeljni ručak.

sljeme

sljeme

Foto: Facebook

Komentari