Za što je dobar magnezij?

Mineral o kojemu se ne govori često je magnezij. Upravo je on jedan od navažnijih minerala u ljudskom organizmu. Istraživanja su pokazala kako ima ulogu u sprječavanju i liječenju mnogih kroničnih bolesti, a jedna od poznatih činjenica je da pojačava aktivnost tristotinjak enzima u našem organizmu.

beactive_naslovna

30 grama magnezija je cijela zaliha koju sadrži ljudsko tijelo i ona je nužna za pravilno funkcioniranje organizma. No, nekada te količine nisu dovoljne jer se u današnje vrijeme jede nekvalitetna hrana siromašna mineralima. Zalihe se troše u stresnim situacijama u kojima današnji život čovjeka obiluje, pri nekim bolestima, prilikom konzumiranja nekih lijekova, a i prilikom fizičke aktivnosti od hodanja pa sve do zahtjevnije tjelovježbe.

Možda još uvijek ne znate za što je dobar magnezij. Magnezij pomaže upravo kod glavobolja, malaksalosti, migrena i osjećaja slabosti što je iskusila većina današnje populacije. Sve to se može ublažiti ili čak potpuno ukloniti uzimanjem dodataka prehrani ili hrane koji u sebi sadrže magnezij.

orašastiplodovi

Ako ste ipak za drugi način, tj. povećanje količina magnezija unosom hrane, zanimljivo će vam biti da ga sadrže neke jednostavne namirnice poput banana, krumpira i čokoladnog mlijeka ali magnezija možete unositi i putem konzumiranja badema, indijskih oraščića, kikirikija, kuhanog špinata i kuhane soje. Voda s dodatkom magnezija je također dobar izbor za zdravlje srca, održavanje hidratacije i spriječavanje umora.

Preporučene dnevne doze magnezija su 300 mg za muškarce i 270 mg za žene. Njime ne treba pretjerivati jer možete iskusiti neke tegobe poput mučnine i proljeva, slabosti mišića, vrtoglavice, otežanog disanja, no dobra vijest je da je predoziranje magnezijem u današnje vrijeme rijetkost.

10

Magnezija ima u velikom broju namirnica, pa nije teško riješiti problem nedostatka magnezija u organizmu. Neka vaša prehrana bude raznovrsna, a potrudite se da jedete što više žitarica, soje, mahunarki, zelenog povrća, oraha i banana, jer su to najbolji izvori magnezija iz prirode. Magnezij je neophodan kako bi organizam čovjeka pravilno funkcionirao, jer sudjeluje u velikom broju biokemijskih procesa u tijelu.

Umor u trudnoći

 

Ako ste sportaš također je preporučljivo koristiti magnezij kao dodatak prehrani jer pomaže mišićima u oporavku od naporne tjelovježbe i sprječava grčenje mišića. Aktivan način života često ostavi iscrpljen organizam kojemu su potrebni dodatni vitamini i minerali. Trudnicama se također preporuča uzimanje magenzija je smanjuje grčenje mišića.

Osim svih navedenih pozitivnih učinaka, ne smijemo ni zaboraviti kako magnezij snižava i krvni tlak te pomaže u oporavku od srčanog udara. Ovaj vrijedan mineral je vrlo bitan u tijelu, stoga pripazimo na njegovo unošenje u organizam kako bi svaki dan bili odmorni, aktivni i svom tijelu pružili ono što zaslužuje.

Foto: Reserved/Shutterstock

Komentari