Yoga i Ayurveda u službi zdravlja i ljepote

Yoga i Ayurveda drevne su znanosti potekle iz Indije. Dok se Ayurveda, koju smatramo najstarijom medicinskom znanošću, primarno bavi zdravljem našeg fizičkog tijela, a yoga pak zdravljem onog suptilnog; mentalno/emotivno/duhovnog, oba sistema imaju vrlo holistički pristup. Holistički ili cjelovit pristup zdravlju znači da se svakom disbalansu pristupa sagledavajući uzroke ne samo na fizičkom tijelu, već i na mentalnom, emotivnom i duhovnom planu.

yoga

Ovo je zapravo vrlo logično pa stoga nije ni čudo da su danas holističke discipline i takozvana prirodna medicina sve popularnije. Ove drevne znanosti ujedinjene su i u vjerovanju da je naše cjelovito zdravlje samo u našim rukama i da, pridržavajući se nekih osnovnih principa, možemo puno učiniti za svoje zdravlje. A zdravo tijelo i duh je – lijepo tijelo i duh. Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći na putu.

Yoga u službi zdravlja

Vježbajte posturalnu yogu! Vježbanjem posturalne yoge ili yoga asana znatno možemo povećati snagu i fleksibilnost tijela. Vježbajući asane uz pomoć poveznih vinyasa koje zagrijavaju te uz pravilan ritam i tehniku disanja, izbacujemo toksine nakupljene u tijelu efikasnije od bilo koje druge fizičke aktivnosti. Posturalna yoga dokazano blagotvorno djeluje i na druge sustave poput krvožilnog, probavnog, imunološkog i endokrinog.

yoga

Dišite! Drevni mudraci vjerovali su da disanjem unosimo Pranu, odnosno vitalnu životnu energiju u tijelo. Vjerujete li u to ili ne, činjenica je da disanjem unosimo kisik koji je izuzetno važan za pravilnu funkciju čitavog organizma. Kako starimo, tako se smanjuje kapacitet naših pluća. Naši respiratorni mišići su upravo to – mišići. To znači da im je potrebna vježba kao i svim drugim grupama mišića. Da bismo zadržali snagu i fleksibilnost primarnih respiratornih mišića, jedina vježba je – disanje.

yoga2

Očistite nosnu šupljinu! Jala neti kriya opisana u starim jogijskim tekstovima danas je popularna i na zapadu, a tome je između ostalih zaslužna Oprah i Dr.Oz. Radi se tehnici ispiranja nosa otopinom slane vode uz pomoć neti posudice koju je danas moguće nabaviti u svakoj ljekarni. Odlična je za prevenciju od gripa, prehlada i alergija. Naime, bakterije, virusi, pelud, prašina i slično zadržavaju se u sluznici nosa i usnoj šupljini i po nekoliko dana prije nego se aktiviraju. Isperemo ih na vrijeme smanjit ćemo ili potpuno ukloniti mogućnost viroze ili alergije. Keramičke posudice bolje su od plastičnih a važno je i napomenuti da je prevencija ovdje ključna riječ. Kada već postoji začepljenje tada ne koristite neti posudicu.

Meditirajte! Meditacija može znatno ublažiti stres koji je čest uzrok pada imuniteta, a može uzrokovati razne bolesti. Raznim tehnikama meditacije smirujemo i fokusiramo um te uklanjamo stres i njegovo negativno djelovanje na organizam. Ponekad je dovoljno sjesti desetak minuta u miru, zatvoriti oči, promotriti dah i sebe iznutra, ili provesti vrijeme u prirodi, sami sa sobom i ljepotom prirode oko sebe. Za mnoge je ovo najefikasniji oblik meditacije.

yoga

Ayurveda u službi zdravlja

Probudite probavnu vatru! Po Ayurvedi, pravilna funkcija probavnog sustava imperativ je dobrom zdravlju, a dobar agni, odnosno probavna vatra, izuzetno je važna za dobru funkciju probavnog sustava. Procesuirana teška hrana, sokovi, kava, alkohol pridonose gašenju probavne vatre i probavnih problemima. Kako biste probudili probavnu vatru popijte ujutro na tašte šalicu tople vode sa limunom, jedite tri ili četiri puta dnevno manje količine hrane, birajte svježe i neprocesuirane namirnice te svakodnevno koristite začine poput kurkume, bosiljka, ružmarina, đumbira, mente, origana i peršina.

đumbir

Čistite jezik! Čišćenje jezika još je jedna tehnika koja postaje sve popularnija na Zapadu a u Indiji se koristi već stotinama godina. Prije pranja zubi očistite jezik bakrenom čistilicom za jezik. Naše tijelo eliminira toksine iz probavnog trakta i preko jezika (bijele naslage), a redovito čišćenje jezika oslobađa ga bijelih naslaga, poboljšava osjećaj okusa, uklanja neugodan zadah iz usta i štiti zdravlje zubi i usne šupljine.

Izmasirajte se! Abhyanga je ayurvedska samomasaža koja podmazuje naše zglobove, pospješuje cirkulaciju, stimulira izlučivanje toksina, hrani kožu i povezuje nas sa sobom i svojim tijelom. Koristite toplo neprocesuirano ulje poput sezamovog koje je bolje u zimskim mjesecima ili kokosovog koje hladi pa je bolje ljeti, i njime prije tuširanja izmasirajte čitavo tijelo laganim pokretima u smjeru srca. Otuširajte se desetak minuta nakon masaže i spremni ste za dan.

Esencijalno ulje lavande

Tekst: Snježana Nina Vukas

www.sanghayogacentar.com
www.ninavukasyoga.com

Foto: Instagram, Shutterstock

Komentari