Wikipedia slavi 15. rođendan

wikipedia1

Umjetnik Michael Mandiberg čak je pokrenuo projekt printanja svih članaka samo da bi fizički prikazao opseg unosa u Wikipediju.

Jedna od najčešće otvaranih stranica u bespućima Interneta pokrenuta je 2001. godine, a kako se razvijala tehnologija i koristili se kompjuteri, tako je rasla i njena baza članaka. Od 2005. zabilježava se eksplozivan rast i Wikipedia je od 500 tisuća članaka došla na 5 milijuna s čak 291 inačicom u drugim jezicima osim engleskog. Iako se još uvijek ne priznaje kao legitiman izvor u akademskom smislu, i vi u potrazi za informacijama najčešće završite proučavajući Wikipediju, zar ne?

wikipedia3

Svatko tko ima pristup stranici može je i uređivati, pa se tako svake godine mogu vidjeti podaci o člancima koji su najviše uređivani. Najčešće su to teme od velikog društvenog značaja, tragedije koje su zadesile svijet, popularna kultura ili vremenske prilike/neprilike. Tako je prošle godine članak o ledenim migracijama na Aljasci doživio najviše promjena, zahvaljujući revnim korisnicima Wikipedije što dokazuje da ova stranica mnogima služi i kao sredstvo istraživanja, ne samo za puke informacije.

Foto: Print Wikipedia

Komentari