Prvi glasovni vodič po Zagrebu

Aplikacija VoiceGuide namijenjena je svim turistima i putnicima namjernicima koji dolaskom u Zagreb žele bez ometanja samostalno istražiti destinaciju, a opet doživjeti iskustvo vodiča. Hrvatska tvrtka EXE.cutor u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba i Institutom za turizam razvila je ovaj proizvod namijenjen indivudualnim posjetiteljima, a konkretno se radi o offline aplikaciji koja nakon prvotne instalacije više ne zahtijeva pristup Internetu te na taj način ne ograničava niti stvara nove troškove korisniku.

voice guide zagreb

Aplikacija osim glasovnih zapisa o svim zagrebačkim znamenitostima, nudi mnoge druge informacije, poput karte javnog prijevoza, informacija o radnom vremenu muzeja, najčešće korištene fraze na hrvatskom jeziku, fotografije, sve o tipičnim suvenirima i jelima, te ovisno o vremenu koje provode u Zagrebu predlaže što bi bilo najvažnije za posjetiti. Aplikacija sadrži 202 zanimljive kratke priče s opisom 188 lokacija u gradu te ima edukativno obilježje, tako da bi mogla biti interesantna i Zagrepčanima, a dostupna je kako na engleskom, tako i na hrvatskom jeziku.

Zagreb

Prilagođena je gluhim i slabovidnim osobama jer su informacije dostupne i u audio i u tekstualnom formatu. Mogu je koristiti i osobe koje imaju poteškoća s kretanjem s obzirom na to da kad se aplikacija pokrene nije potrebno u rukama i dalje držati mobilni uređaj. Zvučni zapisi se korisniku emitiraju automatski te nema potrebe za njegovom intervencijom, čime im se pruža mogućnost da nesmetano razgledaju i upoznaju lokalitet. Inovativan je i način kako korisnik može kontrolirati količinu informacija koje automatski prima, jer bit će dovoljno da samo lagano protrese mobilni uređaj i zaustavi emitiranje zvučnih zapisa lokaliteta na kojemu se u tom trenutku nalazi.

shutterstock_68801479

VoiceGuide je prilagođen radu na više vrsta mobilnih uređaja i tableta baziranih na operativnim sustavima Android ili iOS. U zatvorenim prostorima gdje je GPS signal nedostupan aplikacija koristi QR kodove te na taj način pruža jedinstven spoj QR i GPS usluga, što je i prvo takvo rješenje u svijetu. Korisnici koji na svojim mobilnim uređajima nemaju GPS mogu aplikaciju preuzeti s QR kodova postavljanih u destinaciji i koristiti je barem u djelomično automatiziranom režimu rada, dakako u cijelosti besplatno. Usto korisnik može i sam unositi vlastite lokacije u aplikaciju kako bi se kasnije lakše mogao orijentirati i vratiti do njemu zanimljivih mjesta.

Foto: VoiceGuide Zagreb, Shutterstock

Komentari