U čemu sve guštamo u studenom

Kada vani postaje sve hladnije, nema ništa ljepše od boravka u toplom domu – uz svjetlost svijeća, šalicu kave ili čaja te prve blagdanske keksiće. Volimo i zimske namirnice s kojima eksperimentiramo, a ovo su samo neke od njih. Isprobajte recepte s narančom, kakijem, ljutim habanerosima i nezaobilaznom čokoladom, a jedan se nalazi na stranici Kuhaj.hr.

KAKI

Ovi slatki vitaminski ‘paketići’ (s puno vitamina A i C te željeza) izvrstan su dodatak desertima. Zrele mekane plodove prerežite nožem po sredini pa žlicom izvadite jestivu sredinu, kao i kod kivija.

HABANERO PAPRIČICE

Oni su mali, nalikuju lampionima i tko ih samo jednom kuša, ne zaboravlja ih tako lako. Habanero ili antilski čili spada u najljuće primjerke ljutih papričica. Na ljestvici ljutine od 0 do 10 (od neutralnog do eksplozivnog) nalaze se na 8-9. Kako bi začinili, ostale sastojke samo malo protrljajte uz ovaj čili.

ČOKOLADA, NUGAT I BANANA

Kada se u kolačima i ostalim desertima nađu čokolada, nugat i banana, ozarenost lica i slatko mljackanje su zajamčeni! Brojni su recepti za ukusne cupcakes, brownie kolačiće od čokolade i druga slatka iskušenja, nećete dugo tražiti svoj omiljeni.

HREN

Ljuto korjenasto povrće godi uz meso, ribu, umake i svježi sir. Kako se ljutina ne bi izgubila, dodajte ga svježe naribanog pred kraj kuhanja.

NARANČA

Slatko (ponekad i kiselkasto), svijetlo (a ponekad i tamnocrveno) voće, s ili bez koštica – naranča nije uvijek ista. No, svaka je sorta zdrava – prepune su vitamina C koji je itekako potreban u vrijeme hladnog vremena i prehlada.

REPA

Slavi polako svoj veličanstveni povratak u mnogobrojne kuhinje. Ovo povrće odlično je u varivima, ali super je i kad se jede ukiseljeno.

KISELI KUPUS

Zimsko doba vrijeme je kiselog kupusa, volimo ga u sarmi, s grahom, ali i samog, sitno ribanog. Jedan je od najvećih izvora vitamina C.

Preuzeto s Kuhaj.hr.

Foto: Instagram

Komentari