Vlakna u svakodnevnoj prehrani

Stalno čujemo da su vlakna nužna za dobru probavu, vitku liniju i kompletno zdravlje organizma. Mnogima su vlakna kao dio prehrane i namirnice bogate njima još uvijek misterij. Ona se nalaze u namirnicama koje svakodnevno konzumiramo a da možda toga i nismo svjesni. Vlakna su dio ugljikohidrata iz biljaka koji se u našem želucu ne razgrađuje, nego samo prolazi kroz probavni sustav. Da biste potpuno razumjeli ulogu vlakana, trebate znati da postoje dvije vrste prehrambenih vlakana, topiva i netopiva. Topiva se vlakna u dodiru s vodom razgrađuju, dok netopiva nabubre i ne razgrađuju se. O tome jesu li vlakna topiva ili ne ovisi i njihova uloga u našem organizmu. Topiva vlakna u dodiru s vodom stvaraju želatinastu masu, koja privlači mnoge štetne tvari. Ova masa također privlači šećere i masnoće iz hrane.

hrana10

Istraživanja su pokazala da ljudi koji unose velike količine topivih vlakana vitkiji su i manje podložni nakupljanju suvišnih kilograma. Rad metabolizma može se ubrzati jedući hranu bogatu vlaknima, a na taj način možete održati vitku liniju. Činjenica je da topiva vlakna privlače šećere i masnoće znači da ona snižavaju razinu šećera i triglicerida u krvi. Dobre bakterije u našim crijevima hrane se topivim vlaknima.

voćarna voće i povrće svemoguće

Preporuča se jesti hranu koja obiluje njima da bi vaš probavni sustav bio uravnotežen. Da biste trajno smršavili ipak je potrebno, uz prilagodbu prehrane, baviti se tjelesnom aktivnošću. Vlakna u prehrani zastupljena su kod svakog pojedinca, ali u različitim količinama. U posljednje vrijeme se često njihova hranjiva vrijednost još više naglašava. Vlakna su neophodna za cjelokupno zdravlje, a prvenstveno gode vašem probavnom sustavu. Namirnice koje imaju bogatstvo ovih vlakna su smeđa riža, kus kus, pšenične i kukuruzne mekinje, sve cjelovite žitarice, brokula, tikvice, mahune, rajčice, zeleno lisnato i korjenasto povrće, grožđe i grožđice.

vlakna12

Zdravstvene dobrobiti od konzumiranja vlakna su ogromne. Između ostalog, vlaknima ćete održati i što dužu sitost u tijelu, a neka vlakna imaju i iznimne dobrobiti za kožu. Tu se posebno ističu ljuskice psylliuma. Vlaknima ćete izbaciti i gljivice iz tijela te ćete tako preventivno djelovati na kožne probleme kao što su razni upalni procesi i osipi. Njima ćete regulirati šećer u krvi te ćete zaštititi cijeli krvožilni sustav.

Uvedite u svoju prehranu što više vlakna. Zamijenite namirnice od bijelog brašna cjelovitima te jedite voće s korom jer upravo ona imaju najveći postotak vlakna. Započnite dan unosom velikih količina vlakna jer će upravo to potaknuti probavni sustav. Ako do sada niste, uvrstite kvalitetne namirnice bogate vlaknima u svakodnevni meni.

Foto: Shutterstock

Komentari