Vježbe za poboljšanje pamćenja

Često znamo biti rastreseni, zaboravljivi i pamćenje nas zna prevariti. Užurbani, stresni život, mnoštvo informacija koje moramo na dnevnoj bazi koristiti te ih još brže zaboraviti i usvojiti nove, često znaju dovesti do blokade te otežanog pamćenja, posebno onog kratkoročnog koje nam zna biti, često u poslu, najpotrebnije.

pamcenje knjiga 2

Ne očajavajte ako imate problema pri zadržavanju informacija jer se to vrlo lako može riješiti. Postoji nekoliko jednostavnih trikova pomoću kojih ćete poboljšati svoju kratkoročnu memoriju.  Možda nekima zvuči nemoguće, no svakako morate naći način kako se opustiti i pokušati svesti razinu stresa na najmanju moguću mjeru. Odbacite stvari na koje ne možete utjecati, smanjite utjecaj ljudi koji na vas koji izazivaju stres i, možda najvažnije, prihvatite da su neke situacije nepromjenjive i da ne možete oko toga ništa učiniti. Nerviranje neće pomoći, a utječe na razinu stresa i rad mozga.

pamcenje stres 3

Redovito spavajte. Nekima treba osam sati sna, nekima deset, nekima šest kako bi mogli neometano funkcionirati tijekom dana. Nađite tu svoju zlatnu sredinu i držite je se. Ako vam treba više sati sna, izračunajte kada se morate ustati sljedeći dan i odite leći na vrijeme, makar to značilo da ste već u 21 sat u krevetu. Probajte zadržati taj ritam tijekom radnog dijela tjedna. Tako ćete dočekati vikend manje umorni i imat ćete više vremena za zabavu, sebe i sve one aktivmosti koje volite raditi u svoje slobodno vrijeme.

spavanje1

Bez obzira na upijanje mnoštva kratkoročnih informacija koje znaju opterećivati, mozak mora raditi kako bi zadržao svoju kondiciju. No, umna aktivnost može biti bilo koja druga koja vas ne opterećuje i ne stvara stres. Najbezbolnija je čitanje knjige, dobrog romana, posebno prilikom odlaska u krevet. Odmarate se, a istovremeno vježbate mozak. Neka vam to postane dnevne rutina s odlaskom na počinak u vama ispravno vrijeme.

pamcenje knjiga 1

Tjelovježba i meditacija imaju sličan učinak na djelovanje mozga. Često, vježbajući, posebno ako se bavite samostalnom aktivnošću i to na svježem zraku – kao što je trčanje, možete postići meditativno stanje te su takvi trenuci iznimno dragocjeni za opuštanje mozga i obnovu njegove snage. No, ako niste sportski tip, meditacija je prava stvar za opuštanje i smirivanje svijesti. Ako ste početnik, svakako iskoristite sve pogodnosti moderne tehnologije i uvijek možete potražiti aplikacije kojima se učite meditirati, o jednoj smo već pisali u članku.

meditacija-02

Što god vam više odgovaralao, važno je da se držite zadanog plana, kratkoročna i povremena vježba ne čini mnogo (ponekad i ništa). Vidite kakav ritam vama odgovara i pretvorite te radnje u sastavni dio vašeg dana – nešto kao pranje zubi. Kroz skorije vrijeme primjetit ćete kako vaš mozak brže i bolje radi.

Foto: Zara, Shutterstock

Komentari