Popularnih ‘5 Tibetanaca’ za aktivan početak dana

Vježbe Pet Tibetanaca sastoje se (kako samo ime kaže) od slijeda pet vježbi kojima obuhvaćamo djelovanje cijelog tijela tj. svih mišićnih skupina te mentalne vježbe opuštanja na kraju vježbanja. Vježbe Pet Tibetanaca utječu na razvoj mišića i doprinose jednoj čvršćoj i zdravijoj muskulaturi tijela. Dobro ograničenje ne postoji, vježbati mogu ljudi svih starosnih dobi. Jako je bitno da se svaka vježba izvodi pravilno te da se diše u skladu s pokretima kako bi se postigla harmonija pokreta, vježbe i disanja.

mind body spirit post 1

Za potpuni učinak vježbi uzvodite ih točno određenim redoslijedom, od prve do pete vježbe. Svih pet vježbi radite s istim brojem ponavljanja i počnite s onoliko ponavljanja koliko vam odgovara. Nemojte se forsirati, cilj ove vježbe nije da se dobro oznojite i da dovedete svoje tijelo do granica fizičke izdržljivosti vježbanja, već da postignete skladno djelovanje tijela i uma. Ovisno o dobi i fizičkoj spremi, starije osobe mogu osjećati da im je potrebno početi s 3 ponavljanja, dok mlađe osobe počinju s 9 ili 11. Ono što je važno jest da počnete s neparnim brojem ponavljanja te da svaki tjedan povećate broj ponavljanja za 2. Kada dođete do 21 ponavljanja svake vježbe ponavljanja se više ne povećavaju.

Primjetit ćete da se tijelo kontinuiranim vježbanjem Pet Tibetanaca prilično brzo može dovesti u mnogo bolje fizičko stanje. Sam slijed vježbi je logičan, tako da iz prve vježbe koji izvodite stojeći, prelazite u drugu gdje ležite, treća vježba je u klečećem položaju, četvrta sjedećki te peta opet u ležećem položaju.

meditacija

Nakon što ste izveli željeni broj ponavljanja svake od vježbi Pet Tibetanaca legnite na tlo, ispružite se ili sjednite u položaj za meditaciju i opustite koliko možete. Pustite da vas obuzme ugodan osjećaj i dišite polako. Ostanite u tom položaju par minuta. Vježbe Pet Tibetanaca možete raditi bilo kada, no preporučujemo jutro kako bi u svježem stanju bolje fizičke spreme započeli dan. Prednost Tibetanaca jest u tome što s najvećim brojem ponavljanja vježbanje ne uzme više od desetak minuta vašeg vremena.

Foto: shutterstock

Komentari