Vježbanje na plaži

Pripremili ste se za ljeto, već ste otišli (ili uskoro idete) na godišnji odmor, kupljen je novi kupaći kostim… No, ne osjećate se posve zadovoljnim svojim tijelom. Da, krenuli ste vježbati s prvim lijepim vremenom, trčite, auto ili javni prijevoz zamijenili ste biciklom (svaki dan ga vozite na posao, u dućan, gdje god…), čak su vam i šetnje s psom postale maratonske.

jelena iva nikolić yoga (22)

Nemojte odustati, nastavite i dalje pojačano se kretati. Kretanje i ‘usputno’ vježbanje moraju vam postati automatizirane radnje, kao pranje zubiju. Pogotovo ako niste aktivan tip i rekreacija vam je mrska. Ovako ćete pobijediti tu neugodnu asocijaciju uz vježbanje i zdrav način života postat će nešto na što se više ne morate prisiljavati, već ga živite!

Predlažemo da s odlaskom na more možda malo usporite, ipak ste na odmoru. No, kao zamjensku rekreaciju možete uvesti vježbanje na plaži – zabavno je, drugačije i korisno! Donosimo nekoliko korisnih, brzih i laganih vježbi kako biste razdrmali cijelo tijelo. Možda će ove yoga vježbe izgledati na prvi pogled jednostavno, no zadržavajući ove poze oblikujete svoje tijelo i za najmanji bikini!

Pas s tri noge

Uspravno stanite, opustite ramena i kukove. Spustite se na ruke na pod. Zadržite spuštena stopala i ravna koljena, ruke neka su vam malo šire postavljene od širine ramena. Naizmjenično podižite što više možete jednu pa drugu nogu. Izdržaj svake noge neka traje minimalno 15 sekundi. Sa svakim podizanjem probajte što dulje i što više zadržati nogu u položaju.

yoga plaza 5

Ratnica

Iz ‘psa s tri noge’ podignite trup, desna noga neka vam je savijena u koljenu, no koljeno ne smije preći imaginarnu liniju vrhova prstiju stopala, već potkoljenica mora stajati pod pravim kutem s tlom. Lijeva noga neka je što više ispružena s punim stopalom na podu, lagano okrenutim prema van. Podignite širom raširene ruke i pogledajte u desno, udahnite i izdahnite 5 puta te se okrenite u lijevo i ponovite udisaje. Ponovite rotaciju 15 puta mijenjajući savijenu i ispruženu nogu.

yoga plaza 2

Polumjesec

Iz ‘ratnice’ lagano pređite u iduću vježbu. Savijenu desnu nogu ispružite, oslonite se s desnom rukom, punim dlanom na tlo, okrenite glavu prema lijevo pa gore, lijevu ruku podignite uspravno i istežite ju k nebu dok podižete lijevu nogu prema gore i lagano unazad upirući petom prema nebu. Napravite 5 udisaja i izdisaja te zamijenite stranu. Ponovite vježbu 7 do 9 puta.

yoga plaza 4

Snaga

Sljedeća vježba možda djeluje jednostavno, no imajte na umu da koliko će vam uzet snage toliko ćete pravilnim njezinim izvođenjem oblikovati kritična mjesta stražnjice i bedara, no i ojačati leđne mišiće. Stanite uspravno, spojite stopala, te spojite dlanove između prsiju. Krenite se spuštati u čučeći stav te malo prije nego što ćete doći u čučanj okrenite glavu i gornji dio trupa u jednu pa u drugu stranu, prelazeći postraničnu granicu koljena.  Okretaje ponovite 5 do 7 puta, nemojte zaboraviti pravilno, ritmički disati sa svakim okretajem.

Kolo

Nakon vježbi snage trebate se dobro istegnuti. Legnite na leđa te podignite stražnjicu i leđa u ‘most’ položaj. Stavite ruke ispod leđa držeći se za struk, odmah iznad kukova te se oslonite na njih kako biste si pomogli u istezanju leđa. Zadržite pozu 5 do 7 udaha. Nakon toga legnite na pod i ispružite se istežući ruke i noge na način da dlanove i stopala usmjerite svake u svom suprotnom smjeru i maksimalno se istegnite.

yoga

Foto: Shutterstock

Komentari