Vjenčani običaji u Hrvatskoj

Koliko ljudi, toliko običaja. S obzirom na našu populaciju u Hrvatskoj, opus običaja je više-manje sveden na minimum, tako da su uvriježeni neki standardi koji se njeguju u svim dijelovima Hrvatske. Budući parovi sve se manje odlučuju na tipična tradicionalna vjenčanja, primjerice kupovanje „mlade“ uz popratne zvukove tambura ili pak, olimpijske discipline bacanja novčića, jabuka i sličnog inventara radi plodnosti budućeg para.

1 (6)

Kada je riječ o crkvenoj ceremoniji, odnosno dijelu protokola u skladu s kršćanskim običajima, onda možemo biti iznenađeni različitim praksama. I kod poslovično strogih pravila Crkve, primjetne su varijacije na temu – što je dozvoljeno, a što nije. Neki svećenici će dozvoliti obasipanje rižom ili konfetima na izlasku mladenaca iz crkve, neki će negodovati kod vaše zamolbe oko ukrašavanja crkve, dok ćete se u nekim župama morati skrivati od prijekornog pogleda svećenika ukoliko želite izmijeniti simpatične poljupce nakon razmjene prstenova. Pravila su da se krše, ali je uputno sve prethodno dogovoriti sa svećenikom.

1 (2)

1 (3)

S druge strane, nitko vam ne brani da sklopite crkveni ili građanski brak ispod aranžirane pergole na nekom divnom zelenom proplanku, vaše vjenčanje – vaša pravila.

1 (1)

Komentari