Vitamini za lijepu kosu

Da za lijepu kosu nisu dovoljni samo dobar šampon i regenerator te povremeni tretman maskom ili uljem, svima nam je odavno poznato. Naša kosa često trpi zbog našeg načina života i vremenskih prilika i neprilika, pa osim što je potrebno pripaziti na nju tretmanima, trebamo je ojačati i vitaminima. To možemo učiniti putem hrane koju konzumiramo, ali i uz dodatke prehrani.

Akris-bty-S15-001

Za kosu i njezin zdrav rast, uz kvalitetnu i uravnoteženu prehranu, najbitniji su vitamini B i C. Vitamin B pomaže u rastu i obnavljanju kose, a povećanje njegove doze može dovesti do gušće, punije i zdravije kose. Vitamin C je antioksidans i bitan je za proizvodnju kolagena u tijelu. Pomoći će zaštititi kosu i učiniti je jačom, što znači da će se manje listati i pucati. Vitamini A, D i E potrebni su nam za zdravo tjeme kako bi kosa koja raste bila jaka i sjajna.

02

Dozu gore navedenih vitamina možete povećati konzumacijom voća i povrća. Neka ono bude svježe i organsko kako osim željenih vitamina ne biste u organizam unosili i štetne pesticide i kemikalije. Zeleno lisnato povrće često spominjemo kada govorimo o vitaminima koji su nam potrebni, pa je tako i u ovom slučaju. Špinat, blitva i rikola neka budu neizostavni dio vašeg ručka ili večere, pa čak i doručka u obliku modernog zelenog smoothieja. Orašasti plodovi i agrumi neka vam se nađu pri ruci kao međuobrok i ubrzo ćete vidjeti rezultate. Ne zaboravite konzumirati i dovoljno omega 3 masnih kiselina koje će svoj učinak pokazati na vašem cjelokupnom zdravlju, a ne samo na kosi.

03

Ako vam se čini da vašoj kosi baš ništa do sada nije pomoglo, možda je vrijeme da pokušate s dodacima prehrani. Gotovo sve vitamine možete naći u obliku raznih tableta ili kapsula koje se najčešće uzimaju uz obrok. Danas je ponuda suplemenata vrlo velika, kako za kosu tako i za sve ostalo, pa možete naći posebne mješavine namijenjene za rast i jačanje kose. Prilikom odabira takvih dodataka prehrani, dobro pripazite na sastojke koje koriste kako ne biste napravili više štete nego koristi. Najbolje ih je nabaviti u ljekarni ili u dućanima s prirodnim proizvodima kako biste se osigurali da je to što uzimate zaista kvalitetno.

01

Zapamtite da dodaci prehrani nisu zamjena za uravnoteženu prehranu ili obroke. Držite se uputa za konzumaciju i nemojte prekoračiti preporučenu dozu. Rezultati vjerojatno neće biti vidljivi odmah, ali to nije razlog da odustanete jer za temeljite promjene često treba vremena.

Foto: Imaxtree, Shutterstock

Komentari