Vitamini koji Vam trebaju tijekom zime

vitamini

Tijekom hladnih zimskih mjeseci ljudi su najosjetljiviji te su izloženi raznoraznim prehladama, bolestima, gripama… Kako biste se zaštitili od kašlja, šmrcanja, glavobolje, različitih upala i slabosti potrebna vam je dodatna doza vitamina, a mi vam otkrivamo koji su to i koja je hrana njima bogata.

Vitamin A i provitamin A

Veliki značaj se krije u vitaminu A zbog toga što ima antioksidacijska svojstva. Nedostatak ovog vitamina može narušiti vaš imunološki sustav i izložiti vas upalama i zarazama. U organizam ga možemo unijeti jedući puno povrća od kojeg su u ovom slučaju najznačajniji mrkva, špinat, slatki krumpir, kelj i brokula.

prva tekst

Vitamin B

Kada je ovaj vitamin prisutan u našem organizmu u dovoljnoj količini, zadovoljni smo i sretni, imamo energije te dobro spavamo. Namirnice koje sadrže vitamin B su gljive, paprika, cvjetača, brokula, kelj, a što se tiče mesa ovaj vitamin može se pronaći u piletini, puretini, tuni i bakalaru. Štiti nas od kardiovaskularnih bolesti kao što su moždani i srčani udar. Unošenje vitamina B utječe i na ljepotu naše kože, kose i noktiju.

tekst 4

Vitamin C

Vitamin C štiti nas od virusa i upala, prehlada, astmi, alergija i bakterijskih infekcija. Najzastupljeniji je u svježem voću, ali može ga se pronaći i u povrću. Prisutan je ponajviše u agrumima; naranči, limunu i grejpu, a njime je bogata i rajčica. Popijte svakog jutra limunadu ili mješavinu vode i bilo kojeg drugog tropskog voća; to će vam dati dodatni jutarnji poticaj te ćete se osjećati svježije i ispunjenije.

tekst

Vitamin D

Vitamin D sprječava depresiju, dijabetes, osteoporozu, rak prostate i rak dojke, a u kombinaciji s kalcijem pridonosi gubitku kilograma odnosno pomaže u liječenju pretilosti. Zanimljiva je činjenica da naša koža proizvodi ovaj vitamin u trenucima kada smo izloženi prirodnoj sunčevoj svjetlosti. Što se tiče prehrambenih namirnica, prisutan je u mlijeku, jajima, organskom mesu i ribi. 

Vitamin E

Tu je riječ o antioksidansu čiji je glavni zadatak zaštita od različitih upala. Najbolji izvor ovog vitamina su orašasti plodovi i sjemenke, a nalazimo ga i u špinatu i avokadu.

tekst 1

Vitamin K

Vitamin K unijet ćemo u organizam hraneći se lisnatim povrćem kao što su špinat, blitva i kelj, no njime su bogati i avokado, kiwi i grejp. Također, može ga se pronaći i u jajima. Posljedice njegovog djelovanja su normalno grušanje krvi, zaštita od upala i srčanih bolesti, održavanje zdravlja kostiju i stanični rast.

tekst 2

 Foto: Shutterstock, Barneys New York (Zoe Ghertner)

Komentari