Višnjevac i Šipkovica za ljubitelje domaćih likera

Osim što su već poznati po vinima Carsus (žilavka i blatina) i Krš (žilavka i blatina), Vinarija Škegro ove jeseni donosi dva noviteta – domaće i prirodne likere na bazi nešpricanih plodova ekološki uzgojenih višanja i divljeg šipka te domaće hercegovačke loze. I šipak i višnju ručno je brala i pripremila obitelj Škegro čuvajući obiteljsku tradiciju i recepturu za ove ukusne likere koji oduševljavaju svojom bogatom, prirodnom aromom.

visnjevac1

Višnja se prvi put pojavljuje prije 3000 godina na području Grčke odakle se brzo proširila na cijeli Balkan. Naša šira regija i danas daje više višanja nego ostatak svijeta što su prepoznali u vinariji i upustili se u proces proizvodnje domaćeg višnjevca. Višnje se od gorkih plodova pretvaraju u jedan od najpopularnijih slatkih likera – višnjevac. Mogli bismo ga nazvati popularno, francuskim nazivom cherry, ali treba imati na umu da su ipak višnje domaće, rukom ubrane.

visnjevac2

Šipak je majstor čuvanja sokova u suhim, kamenitim krajevima i zato je njegova aroma intenzivna, a užitak bez premca. Plodovi divljeg šipka rastu na nepristupačnim dijelovima hercegovačkog krša, a špricanje im je potpuno nepoznato. Ovo voće nije previše popularno zbog toga jer iziskuje priličan trud prije nego se pripremi za liker, teško ga je očistiti. Divlji, nešpricani plodovi šipka u kombinaciji s domaćom lozom glavni su sastojci drugog likera iz radionice Vinarije Škegro, Šipkovice.

visnjevac3

Atraktivan dizajn ambalaže likera Višnjevac i Šipkovica potpisuje nagrađivani dizajnerski studio KO:KE, a likeri su idealni za darivanje. Dostupni su u Vrutku te Zračnoj luci Dubrovnik po cijeni od 129 kn (0.7l).

Komentari