Osječka vinoteka s 400 etiketa vina i wine barom

vinita-velika

Kada u Osijeku poželite kvalitetan tretman nepca čašom vina, svi putevi odvest će vas u smjeru Vinite. Smještena u Ulici J.J. Strossmayera, na potezu od središnjeg Trga A. Starčevića, vinoteka Vinita, koja unutar svojih prostorija otkriva i mali wine bar, Osječanima je redefinirala opis mjesta za izlazak u svim prilikama. Uselivši se unutar starih podrumskih zidova koji su, u skladu s karakterom Vinite, prostoru udahnuli tradicionalnu notu sa spojem stare klasike, vinoteku su 2011. godine osnovali supružnici Vinko i Tanja Ručević. U protekle četiri godine Vinita je uspjela u onome što je njezinim vlasnicima bila želja i cilj – kreirati program različitih sadržaja kojim će privući, a ujedno i educirati građane, promičući i podižući kulturu stola na višu razinu, a samim time i kulturu uživanja u vinu.

vinita5

Upravo zbog njegovanja tradicionalnog koncepta koji dominira i interijerom vinoteke, Vinita glasi kao jedno od osječkih mjesta koje u sebi nosi utkanu dušu. Rustikalni stil, naglašen zidovima obloženim crvenom ciglom i drvenim namještajem, Vinitu pretvara u maleni vremeplov koji, uz okus dobroga vina, posjetiteljima vraća okus prošlih vremena. Ono što posjetitelje uvijek iznova vraća Viniti jest jednostavan domaći šarm koji sve prisutne, u tren oka, pretvara u strastvene zaljubljenike u vino.

Bogatu rapsodiju okusa omogućuje širok izbor vrhunskih vina iz svih regija Hrvatske, uključujući mnoga imena domaćih vinara koja se ne mogu pronaći u trgovačkim centrima, ali i mnoga imena iz uvoza. Vinska karta Vinite broji oko 400 etiketa iz cijeloga svijeta, zbog čega ovo mjesto krase epiteti najvećeg i najraznolikijeg izbora vina koji se može pronaći na jednom prostoru.

vinita1

U šarmantnom ambijentu podruma Vinite održale su se mnogobrojne vođene degustacije i enogastronomske edukacije, kao i kušanja sljubljene hrane i vina, uspijevajujući uvijek okupiti šarolik dijapazon posjetitelja – od vrhunskih sommeliera pa sve do povremenih konzumenata tog plemenitog pića. Vinita ima običaj ugostiti i predstaviti mnogobrojne domaće vinare i njihova vina, a osim gostovanja, bogat program upotpunjavaju razne kreativne aktivnosti vezane uz vino, kao što je amatersko natjecanje u slijepom kušanju vina Naj nepce, namijenjeno svim entuzijastima i ljubiteljima vina.

Izdašnu ponudu vina prati širok izbor maslinovih ulja, rakija te vinskog pribora, zbog čega se u Vinitoj ponudi sve češće zateknu, ovisno o zadanoj prilici, prilagođeni poklon paketi koji omogućuju posjetiteljima originalne darove za svoje najmilije.

vinita3

Zbog kvalitetne ponude urbanih sadržaja, ova je vinoteka postala popularno okupljalište osječkih vinoljubaca, stoga kada se nađete u blizini nemojte oklijevati svoje nepce počastiti u Viniti.

vinita2

Tekst: Gorana Blagus
Foto: Damir Podhorski, Vinita Facebook

Komentari