Vina Bibich – obiteljska vinarija svjetskog glasa

Vina Bibich obiteljska je ’boutique’ vinarija koja se proizvodnjom vina bavi više generacija. Obiteljski korjeni s prvim pisanim tragovima sežu čak u 15. stoljeće, u mjesto Nečven Grad u Promini, gdje su i danas imanje i vinogradi.

bibich post 1

Obitelj Bibić se tijekom povijesti (uz poneke prekide) kontinuirano bavila proizvodnjom vina. Nakon drugog svjetskog rata Petar Bibić uspješno je obnovio proizvodnju vina i njegov plasman na tržištu. Proizvodnja se fokusirala na sortu Debit, a kupci su dolazili iz svih krajeva ondašnje Jugoslavije.

bibich post 2

Na žalost, tijekom posljednjeg rata u Hrvatskoj cijelokupno imanje u Promini kao i drugo imanje u Plastovu iznad Skradina potpuno su uništeni te 1995., nakon rata, počinje ponovo obnova proizvodnje.

bibich post 11

Poslije više godina rada, usavršavanja i suradnje sa više svjetskih vinara, enologa i poznavatelja vina, prva vina izlaze na tržište 1998. godine i već ta prva osvajaju priznanja za kvalitetu na brojnim ocjenjivanjima u regiji što u tom trenutku daje poticaj za daljnji rad i razvoj. Danas 15-ak godina kasnije, Bibich vina nalaze se na vinskim listama najboljih svjetskih restorana, svjetskih metropola – u New Yorku, Tokiju, Stockholmu…

bibich post 3

Prvo debit, a zatim i cuvee od babića i plavine danas su na vinskim kartama boljih restorana u New Yorku, San Franciscu… tj. na pedesetak vinskih karata vrhunskih američkih restorana što je za hrvatske vinare autohtone sorte izniman uspjeh jer su učinili odmak i istakli autohtonu hrvatsku ponudu na vinskim kartama svijeta.

bibich post 4

‘Bibich’ kao brend prepoznat je među ljubiteljima vina kao drukčiji, svoj, originalan i intrigantan. Vino proizvode s nešto više od 20 hektara vinograda, polovica je u obiteljskom vlasnišvu, a ostatak u kooperaciji.

bibich post 5

Godišnja proizvodnja se kreće oko 120 do 150 tisuća boca iz 3 vinogorja: skradinskog, nadinskog i prominskog. Konstantno su usmjereni k najvišoj kvaliteti grožđa, izvornosti i prirodnosti bez kompromisa. Vinogradi se obrađuju tradicionalno s minimalnim intervencijama u korištenju sredstava za zaštitu i umjetnih gnojiva.

bibich post 6

Berba se obavlja ručno u gajbice, s pažnjom da svaki grozd ostane u idealnim uvjetima do transporta u vinariju i prerade. Prerada se obavlja sa suvremenom muljačom, bez preše u proizvodnji bijelih vina. Crvena vina fermentiraju i maceriraju u tankovima nakon čega odlaze u drvo, barrique bačve od francuskog ili američkog hrasta.

bibich post 7

Bibich vina možete degustirati uz kreativne zalogaje iz njihove kuhinje koja funkcionira u sklopu imanja u Plastovu pored Skradina. Posjetitelji se mogu odlučiti za nekoliko varijanti degustacija hrane i vina u sedam do deset sljedova, ovisno o veličini grupe i vremenu koje im je na raspolaganju.

bibich post 8

Ukoliko želite samo kupiti njihova vina, osim boljih vinoteka u Hrvatskoj i inozemstvu, na raspolaganju su vam i njihovi dućani u Zadru, Murteru, Šibeniku i Skradinu. Pratiti ih možete na njihovoj Facebook stranici.

bibich post 9

bibich post 10

Foto: Damir Žižić

Komentari