Vinoljupci ovog vikenda dolaze na svoje

Ako volite uživati u finim vinima i odličnoj hrani, ovog vikenda se, ovisno o lokaciji na kojoj se nalazite, možete uputiti u Međimurje ili Istru. U Međimurju će se po 16. put održati Dani vina Urbanovo koji slave enološku ponudu ove hrvatske regije, dok će Istra svim putnicima namjernicima ponuditi Wine & Walk turu i upoznati ih s nekim od najpoznatijih istarskih vinskih vrsta.

Vinogradi Terbotz

Vinogradi Terbotz, Međimurje

Urbanovo se svake godine održava tijekom svibnja, a sadržajno je podijeljen u tri dijela: Festival pušipela (sajam vina, vinarske i vinogradarske opreme), Dani otvorenih podruma, te blagdan Svetog Urbana uz Vinski bal. Centralni događaj je sada već 7. Festival pušipela koji će se održati od 15. do 17. svibnja 2015. u sportskoj dvorani u Štrigovi. Festival je kao sajam vinarske i vinogradarske opreme u široj regiji prepoznat kao izvrsna platforma za promociju kulture pijenja vina i međimurske autohtone sorte Pušipel.

Vinogradi Štampar, Međimurje

Vinogradi Štampar, Međimurje

U tri dana trajanja Festivala, Urbanovo postaje mjesto susreta svih eminentnih proizvođača vina i vinarske opreme, kroz prezentacije donosi najnovije trendove u industriji. Dani otvorenih podruma održat će se 22. i 23. svibnja 2015. U tim danima svi gosti i posjetitelji Međimurske vinske ceste mogu uživati u 20-tak ugodno uređenih vinotočja i kušaonica ponajboljih međimurskih vinara. Već tradicionalno, Urbanovo završava s Vinskim balom u kuriji Terbotz gdje ugledni gosti mogu uživati u kulinarskim i vinskim delicijama našeg kraja, a na balu se svečano i ceremonijalno otvara prva boca pušipela lanjske berbe. Riječ je o najbolje ocijenjenom pušipelu i za svakog vinara je čast da upravo njegov proizvod bude taj kojim će se označiti početak izlaska na tržište s ovom međimurskom autohtonom sortom vina. Više o aktivnostima saznajte ovdje.

vino1

Vinarija Kozlović

Istria Wine & Walk pak nudi sasvim drugačiji koncept jer putnike vodi na avanturu sjeverozapadnom Istrom. 16. svibnja sve posjetitelje čeka 11 km inspirativne šetnje, 8 vrhunskih istarskih vinara, 7 lokalnih proizvođača i ugostitelja te 7 okrepnih stajališta. Ondje ćete preuzeti degustacijsku čašu i mapu staze, a zatim ćete se ukrcati u mini-bus. Njime ćete do prve točke, čuvenog vinograda Santa Lucia starog pola stoljeća. Odatle kreće vaša eno-rekreacija kroz labirinte vinograda i maslinika.

vino2

Vinske ceste Bujštine

Na svaka 2 km dočekivat će vas istarski vinari i ostali lokalni proizvođači s mirisnim gastro poslasticama i božanstvenim vinima. Uživajte u slamnatim nijansama istarske malvazije i rubinskim bojama crnih vina. Tajna njihove pitkosti leži upravo u bijeloj zemlji kojom hodate, osunčanim padinama vinograda kraj kojih prolazite i ugodnoj zavjetrini koja vas prati putem. Na tom ćete putu danas susresti još vidikovac s kojeg možete ovjekovječiti planinske vrhove Ćićarije i more u daljini, posjetiti park prirode Škarline s jedinstvenim potočićima i jezercima, izložbu “Teran” u galeriji Tigor te 2 vinska podruma nadomak Brtonigle. Na povratku u Buje zastat ćete na malenom sajmu na kojem ćete moći kupiti zalihe vina koja su danas osvojila vaše srce. I pokoji lokalni proizvod kako bi se sva vaša osjetila još dugo prisjećala šetnje u svim bojama vina. Više saznajte ovdje.

Foto: Vinarija Terbotz, Vinarija Štampar, Vinarija Kozlović

Komentari