Vijetnamske ljetne rolice

‏Prošli tjedan dok sam sjedila u vijetnamskom restoranu, naručujući summer rolice, palo mi je na pamet da ih i sama napravim. Zapravo ih ljeti često radim i jedem, ne znam kako se nisam i prije sjetila. Jako su jednostavne, možda nekima predstavlja problem kako ih zarolati, ali ako ih radite sebi za gušt, kako god da budu na kraju izgledale, pojest će se!

summerrolls7

‏Zarolala sam doslovno namirnice koje sam imala u hladnjaku. Klasičnu azijsku tjesteninu sam zamijenila tikvicama narezanim spiralizerom, ostalo je također samo povrće. Ako želite možete dodati marinirane kozice ili tofu. Umak je neizostavan, a ovaj od kikirikija je savršen!

summerrolls8

‏Evo što sam imala u hladnjaku:
‏Tikvice
‏Mrkva
‏Sojine klice
‏Avokado
‏Radić
‏Salata

‏Još vam je potrebno:
‏Limeta
‏Menta
‏Rižin papir

summerrolls5

‏Umak:
‏2 režnja češnjaka
‏2 žličice svježeg đumbira (naribati)
‏1/2 žličice chilija
‏2 žlice tamari umaka
‏2 žlice svježeg soka od limete
‏2 žlice javorovog sirupa ili meda
‏4 žlice namaza od kikirikija
‏6-8 žlica vode (po potrebi više)

summerrolls6

‏Sve sastojke za rolice pripremite baš kao na slici. Avokado prelijte svježim limetinim sokom da vam ne potamni. Veću posudu napunite hladnom vodom. Prije samog rolanja rolica, rižin papir potopite u vodi, ali ne da vam bude skroz mekan, mora ostati malo “al dente”. Zatim redom slažite, malo bliže dnu papira: salatu, tikvice, mrkvu, radić, klice, avokado i mentu.

‏Najbolji savjet koji vam dati kako ih zarolati je kao da stavljate bebi pelenu. 🙂 Najprije preklopite donji dio, zatim desni, pa lijevi. Ili lijevi pa desni, svejedno je. Gornji dio sam odrezala, ali nije nužno.

summerrolls1

‏Za svaki slučaj, ovdje je video za još jedan od načina kako ih možete zarolati.

‏Sve sastojke za umak smiksajte u blenderu!

summerrolls2

Za više gastro doživljaja pratite moj Instagram i Facebook profil te Kuživancija blog. Dobar tek! 🙂

Komentari