Proljetno čišćenje ormara

Kako stižu promjene godišnjih doba u kalendaru, tako dolazi i do promjena u ormarima. Većina ljudi tada mijenja zimsku odjeću za ljetnu, vunene veste se spremaju u dubinu ormara, a proljetne bluze i ljetne haljine dolaze u prvi plan. U istom trenutku proljetne i ljetne kolekcije već vladaju policama trgovinama, shopping nove garderobe postaje neminovan, a mjesta u ormaru sve je manje i manje.

ormar

Upravo je to idealno vrijeme za proljetno čišćenje ormara, ritual koji bi svatko trebao obavljati jednom na godinu da raščisti nered, kako u stanu, tako i u glavi. Proljetno čišćenje ormara zahtjevan je posao koji traži vrijeme kako bi se napravio na kvalitetan način. Prvi put kad pristupite košmaru bit će najteže, no već će sa svakom drugom godinom stvari postajati sve lakše.

Ako ste se odlučili na čišćenje ormara, rezervirajte jedno vikend prijepodne ili poslijepodne samo za to. Budite realistični jer pravo čišćenje zahtijeva isprobavanje komada i pregledavanje svega što se na policama krije. Ne želite da vam se dogodi da u pola posla ostanete bez vremena jer ćete puno teže nastaviti sljedeći dan/vikend. Najbolje je ormar “napasti” sistematski, policu po policu, vješalicu po vješalicu, sve vaditi na krevet ili tepih te razvrstavati. Budite sigurni da je svaki dio ormara jasno vidljiv.

ormar

Prije nego što napravite promjenu zimske u proljetnu garderobu, pročešljajte prvo sve što ste nosili prošle sezone, a što već neko vrijeme stoji zakopano na dnu. Sve što ove jeseni i zime niste ni dotakli, a nema neku posebnu emotivnu vrijednost, odvojite sa strane i nanovo isprobajte da vidite zašto ste na taj komad zaboravili. Možda vam čudno stoji, možda je već suviše star, a možda je jednostavno došlo vrijeme za promjenu. Ako zaključite da ga nikako ne možete spasiti ili prekrojiti da bude savršen pripremite ga ili za prosljeđivanje prijateljima ili doniranje potrebitima.

ormar

Prvo “izbacivanje” stvari iz ormara bit će teško, ali ako ostanete ustrajni svake sezone postajat će sve lakše. Shvatit ćete da ste neke komade bespotrebno sačuvali samo da bi opet završili na dnu ormara. Uskoro ćete živjeti prema pravilu da sve što niste odjenuli u godinu dana (ili čak šest mjeseci) odlazi dalje u bolje i sretnije ruke. Također ćete početi pametnije kupovati, nećete u tolikoj mjeri gomilati stvari, okrenut ćete se klasičnijim komadima koji pristaju uz sve jer ionako je bolje imati dva kvalitetna kaputa, nego šest od kojih svakom nešto nedostaje. Kad shvatite koliko dugo niste neke komade vadili ormara počet ćete više promišljati o svom stilu, planirati unaprijed i već pri shoppingu točno znati s čim želite iskombinirati novu akviziciju.

ormar

Kad ste sve izvadili iz ormara, organizirali neželjeno po kutijama, vrijeme je sve što želite zadržati vratite unutra. U slučaju da je nešto dugo stajalo provjerite ima li ustajali miris i prema potrebi operite. Prebrišite prašinu s polica, provjerite jesu li vješalice u dobrom stanju kako ne bi trgale robu te krenite smještati komade u ormar. Pokušajte to raditi planski kako bi točno znali gdje je što, majice na jednu stranu, veste na drugu itd. Sve stvari sentimentalne vrijednosti stavite na jedno mjesto jer ionako znate da ih nećete prečesto nositi, sitnice (marame, šalove, torbice) grupirajte u kutije da su uvijek nadohvat ruke, a isto vrijedi i za donje rublje i čarape kako se ne bi povlačili po cijelom ormaru.

Za kraj ubacite mirisne jastučiće, eventualno nešto protiv moljaca i možete čistog ormara, ali i glave ući u novu sezonu.

ormar

Foto: IKEA

Komentari