Veliko čišćenje doma

Već smo debelo zagazili u ljeto, priroda se probudila, cvijeće je procvalo, ptice propjevale, a vi još niste napravili veliko čišćenje doma? Znam, danas u moru obaveza zadnja stvar koju još želimo obavljati je čišćenje doma, ali vjerujte nema ljepšega nego uživati u čistom i mirisnom domu.

Znate kako kažu: “Onaj tko želi, naći će načina. Onaj tko ne želi, naći će izgovor.” Stoga, nećemo tražiti isprike, nego prionuti na posao! Prije nego vam kažem neke savjete koji će vam olakšati čišćenje i racionalno raspoređeno vrijeme za čišćenje, želim vas upozoriti da za je za neke stvari potrebno uložiti malo više vremena i volje, a ako želite pravu proljetnu transformaciju bit će potrebno i malo financijskog investiranja. No, ne brinite! Za sve to ne treba puno novca, već samo nekoliko zanimljivih ideja.

cleaning-pixabay-3

Foto: Pixabay

Prije no krenete s čišćenjem i uređenjem, riješite se suvišnih stvari. Otvorite ormar, pospremite zimsku odjeću, izvadite proljetnu i maknite svu nepotrebnu odjeću. Nepotrebna odjeća je ona koju niste nosili više od godinu dana. Odvojite se od nje, donirajte ju jer ju više nositi nećete.

Isto tako i sa drugim stvarima. Primjerice, vaze, svijećnjake, slike, figurice koje vam samo skupljaju prašinu, a nemaju za vas nikakvu sentimentalnu vrijednost. S vremenom, sve te stvarčice vam mogu zagušiti prostor pa je poželjno dom osloboditi od tih stvari kako bi mogao disati.

Friends-Season-6-Episode-5-3-23de

Foto: NBC

Kada ste uklonili sve nepotrebne stvari, osim čišćenja i pranja, prozora, roleta, netaknutih polica, madraca, prekrivača, jastuka, kuhinjskih elemenata, hladnjaka, pećnice i svega što smatrate da trebate osvježiti – meni posebno interesantno je razmještaj namještaja, slika po zidovima i dekoracije.

closet-sex-and-the-city

Foto: Glamour.com

Da bi dom dobio novu svježu energiju, doista ne trebate posezati duboko u đep. Samo budite kreativni. Poigrajte se, ubacite neke sitnice koje naglašavaju vašu osobnost. Osobno mi je najbitnije u domu imati stvari koje izražavaju mene bez potrebnih riječi. U takvom domu se ne možete loše osjećati. No ipak pripazite, nikad nemojte pretjerivati detaljima jer vas s vremenom mogu početi gušiti.

Ono što će definitivno unijeti novu energiju i osvježenje doma su boje. Boje imaju psihološki učinak na raspoloženje i dnevne aktivnosti, stoga budite oprezni s njima kako biste izabrali najbolje u skladu s vašom osobnošću i s bojama i tonovima namještaja koji se nalaze u vašem domu. Ako ne znate, za male interijere preporučuju se svjetliji, pastelni tonovi. Kod svijetlih i prostranih stanova imate više mogućnosti pa se možete poigrati i svijetlim i tamnim bojama. Isto tako, ukoliko se odlučite na intenzivne boje, budite svjesni da se njih najprije možete zasititi.

U svakom slučaju, koliko god nam “mrsko” bilo čišćenje i preuređenje, uložiti malo truda, kreativnosti i mašte zasigurno se isplati jer će u rezultatu uživati svi ukućanima i prijatelji koji će vam doći u posjetu.

Sretno čišćenje!

  Autor: Sara Grgić

Komentari