Večer vrhunskih vina u Noelu

Restoran Noel

Restoran Noel ponovno je ljubiteljima i znalcima enogastronomije priredio vinsku večer koja se pamti i potvrđuje njegov status nezaobilaznog odredišta zagrebačke restoranske scene. Nakon bijelih vina Burgundije, Noel se ovaj put preselio u susjedno područje, talijanski Pijemont, odakle su nam došla izvrsna klasična crna vina Poderi Colla.

Vlasnik Tino Colla deveta je generacija u vinariji čija povijest seže u daleku 1703. godinu. Prije 22 godine Tino je obiteljske posjede okupio u vinariju Poderi Colla koja danas proizvodi maksimalno 150 tisuća boca sa 26 hektara vinograda. Dominiraju crna vina autohtonih sorti dolcetto i nebbiolo.

Restoran Noel

Iznimno svježa i pitka, ali istovremeno i vrlo karakterna vina koje je Colla predstavio zagrebačkoj publici, šef kuhinje Noela Goran Kočiš popratio je jednostavnim, ali vrlo skladnim jesenskim menijem. Uz Campo Romano crni pinot iz 2012., Kočiš je poslužio lososa posutog toplim čvarcima na posteljici od larda i s dodatkom japanskog hrena wasabi. Sljubljivanje ovog jela s crnim pinotom elegantno uravnoteženih aroma bijelog papra impresioniralo je i samog vinara, koji je potom posebno pohvalio savršeno skuhane agnolotte od buće s fazanom, mandarinom i kestenom, uz pratnju njegovog Barbaresca Roncaglie iz 2012.

Restoran Noel

Vrhunsko vino Barolo Bussia posluženo je uz završne slijedove. Berbu iz 2012. chef Kočiš sljubio je sa zecom, graškom i školjkama s dodatkom šafrana, dok je za odležanu berbu iz 2006. namijenio kombinaciju odojčića s kremom od peršina, plavim krumpirom i mrkvom iz Green egg grilla. Barolo je također vino od sorte nebbiolo, bogatog i rafiniranog bouqueta, s jedva primjetnim taninima prigušenima mirisnim notama zrelog voća. Odležavanjem dobiva još snažniji karakter, zadržavajući pritom svježinu i pitkost.

Restoran Noel

Vina Poderi Colla svoj specifični karakter stječu odležavanjem u bačvama koje se izrađuju isključivo od slavonskog hrasta. Kako kaže Tino Colla, probao je i s francuskim hrastom, ali uvijek se vratio slavonskom. Neispunjena mu je želja posjetiti šume slavonskog hrasta i opipati stabla koje oplemenjuju njegovu lozu iz Pijemonta, stvarajući vino koje se ne samo pije, nego i pamti.

Restoran Noel

Komentari