Važnost magnezija u trudnoći

Mnoge majke odgovorno tvrde kako je trudnoća najljepše razdoblje u životu žene. Trudnoća osim potpuno novog iskustva za ženu i novog života kojeg ona nosi, nosi i brojne promjene u organizmu. Prve promjene u trudnoći žena osjeća u prehrani kroz povećanu potrebu za hranjivim tvarima. Potrebe za magnezijem su također povećane, jer je magnezij uz folnu kiselinu, željezo i jod u vrhu ljestvice tvari neophodnih za zdrav i uspješan ishod trudnoće.

magnezij1

No, zašto baš magnezij? Magnezij je jedan od najvažnijih minerala koji sudjeluje u više od 350 procesa bitnih za pravilno funkcioniranje organizma, a najbolje ga je uzimati iz prirodnih izvora: hrane i vode! U hrani se nalazi u: zelenom lisnatom povrću, mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i integralnim žitaricama, dok je od voda idealna Mg Mivela jer je u njoj prirodni magnezij u topivom obliku te ga organizam najlakše apsorbira i direktno iz tankog crijeva transportira u krv.

magnezij2

Pored toga što doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti, održavanju ravnoteže elektrolita u tijelu, normalnom radu živčanog sustava i normalnim psihološkim funkcijama, poput koncentracije, učenja, pamćenja i rasuđivanja, magnezij , zbog svojih svojstava, ima izuzetno važnu ulogu i tijekom trudnoće.

magnezij3

Budući da je magnezij potreban majci za sve njene vitalne funkcije, uključujući održavanje zdravih kostiju i zubi, on ima nezaobilaznu ulogu i u procesu diobe stanica, čime je neophodan u rastu i razvoju fetusa. Po porodu, najbolja hrana za bebu je majčino mlijeko. Majčinim mlijekom dijete dobiva sve hranjive tvari, pa tako i magnezij. Kako bi zadovoljilo povećane potrebe, kod nedostatnog unosa magnezija prehranom, tijelo majke će početi crpiti magnezij iz svojih rezervi, od kojih su na prvom mjestu kosti. Upravo zbog toga, majke bi i nakon poroda trebale voditi računa o adekvatnom unosu magnezija.

mivela

Nedavna znanstvena istraživanja u Hrvatskoj pokazuju nedovoljan unos magnezija kod dojilja, što se najbolje može nadoknaditi raznovrsnom prehranom i prirodnom mineralnom vodom koja sadrži magnezij. Magnezij iz Mg Mivele je u obliku u kojem se može apsorbirati i na taj način najbolje iskoristiti u organizmu za vitalne funkcije. Preporučeni dnevni unos magnezija je 375 mg, a upravo Mg Mivela s 343mg/l magnezija približno zadovoljava dnevne potrebe organizma za ovim mineralom, a posebno je pogodna za trudnice jer za razliku od ostalih mineralnih voda bogatih magnezijem ima nježni, osvježavajući okus i nema laksativan učinak te dolazi u dvije verzije – gazirana i blago gazirana. Konzumacija 1 litre Mg Mivele tokom dana gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma za magnezijem.

Foto: Mivela, Thyme Maternity

Komentari