Vanja Kalinić: Što vidjeti u Firenci?

Kultura Firence i njena bogata povijest svima su već dobro poznati. Grad je prepun kulturnih znamenitosti i povijesnih obilježja te kao i većina drugih talijanskih destinacija, obiluje odličnim restoranima, slastičarnicama, kavanama i svjetski poznatim mjestima za shopping.

firenca6

U ova četiri mjeseca koliko živim ovdje nisam još uspjela istražiti cijeli grad i obići detaljno sva mjesta, sve je to u planu za naredno vrijeme. Ali ima nekoliko točaka u gradu koja već mogu svrstati u svoje favorite i koja bi preporučila svima koji planiraju posjetiti Firencu.

firenca5

Cafè Gilli

Na prvo mjesto bi svakako stavila kultnu kavanu Cafè Gilli, koja se nalazi na minutu hoda od firentinske katedrale na trgu Piazza della Repubblica. Otvorena davne 1733. godine, kavana se riječima ne može opisati. Njen starinski duh je poseban, kao i njen šarm, uz najbolji cappuccino koji ćete ikad popiti, po pravim talijanskim standardima. Odmah pored, na sredini piazze nalazi se veliki vrtuljak, koji podsjeća na scene iz starih filmova. Osim što je prekrasan prizor, najmlađima je jako zabavan.

firenca2

Piazza della Repubblica

Na pet minuta hoda preko poznatog mosta Ponte Vecchio, u ulici Via de Bardi, nalazi se moj najomiljeniji restoran, Golden View Open Bar. Osim fantastičnog pogleda na Ponte Vecchio i uživanje u odličnoj hrani, iznenadit će vas da je u restoranu većina konobara iz Hrvatske.

firenca7

Golden View Open Bar

firenca8

Golden View Open Bar

Još jedan restoran koji se definitivno isplati posjetiti je Reggia degli Etruschi. Udaljen je oko 3 km od centra grada, na obroncima brda s terasom iz koje se pruža pogled na cijelu Firencu. Ovdje možete probati toskansku hranu, ali o tome neću pisati, dovoljno je reći da restoran slovi za jedan od tri najbolja u cijeloj Italiji.

firenca1

Louisaviaroma

Osim dobre hrane, Firenca je odlično odredište za vrhunski shopping. U centru grada je mnogo dućana talijanskih brendova, a najpoznatija je Luisa u ulici Via Roma – osim zbog odjeće ovo mjesto se isplati posjetiti zbog uvijek maštovitih i nebično ukrašenih izloga i cijelog prostora.

Nakon dobre hrane i shoppinga, malo relaksacije potražite na Piazzale Michelangelo na čijoj šetnici ćete imati osjećaj da vam je cijeli grad na dlanu.

firenca3

Foto: Creative Commons, Instagram

Komentari