Ususret velikom festivalu hrane i vina u Zagrebu

Ovog petka, 13. studenog, u Areni Zagreb počinje još jedno izdanje Hrvatskog festivala hrane i vina koje će trajati do nedjelje, 15. studenog. Pod jednim krovom tijekom tri festivalska dana okupit će 300 domaćih i stranih izlagača te ponuditi atraktivan popratni program svim posjetiteljima. Između ostalog, posjetitelji će moći besplatno pratiti 34 kulinarske radionice brojnih domaćih i stranih chefova, gastro blogera, nutricionista i zaljubljenika u finu hranu i vino.

terezaalabanda6

Među zanimljivim radionicama su i one Tereze Alabande, mlade vrsne slastičarke koja je nakon 25 godina profesionalnog bavljenja glazbom, točnije violinom, odlučila napraviti potpuni zaokret u životu. Ostavila je sve iza sebe i posvetila se, ni manje ni više, slastičarstvu. Preciznost i strast s kojima je prebirala po žicama sad se ogleda u njenim slastičarskim kreacijama jer Tereza nakon školovanja i prakse u najboljim školama u Londonu i Parizu ima diplomu Chef de Pâtisserie. Dodatna znanja stečena praksom u Dubaiju i Belgiji već nekoliko godina demonstrira u splitskoj slastičarnici Crème de la Crème gdje je glavni slastičar te u privatnoj gastronomskoj školi Wallner gdje predaje.

terezaalabanda2

Tereza Alabanda

Uoči početka 3. izdanja festivala gdje će održati radionice pripreme torte od lješnjaka (petak, 13. studenog, od 18 do 18:45 sati) i tarta od karamela i jabuka (subota, 14. studenog, od 10:30 do 11:15 sati) razgovarali smo s Terezom koja nam je otkrila neke zanimljivosti svog poziva. Pročitajte intervju i ne propustite ove radionice ‘razotkrivanja’.

terezaalabanda1

1. Kada ste shvatili da je slastičarstvo vaš poziv?

Sredina kolovoza… Iza ponoći… Temperatura u Splitu 32°C. Završila je proba opere Aida na Peristilu, a ja sam nakon nje, doma, pekla kolače… s osmijehom!

2. Učili ste zanat u nekim od najpoznatijih svjetskih kulinarskih škola. Kako to primjenjujete na ‘domaćem’ terenu?

Sretna sam što imam vrijedne i talentirane slastičarke u svom timu, koje su u isto vrijeme željne znanja, te rado uče i primjenjuju nove tehnike izrade slastica. Ponosne smo što smo u mogućnosti raditi s namirnicama vrhunske kvalitete, te mi je posebno drago što moji sugrađani u sve većem broju prepoznaju i cijene naš trud.

terezaalabanda3

Slastičarnica Crème de la Crème u Splitu

3. Kako dolazite do inspiracije za kreaciju novih slastica? Koliko često mijenjate ponudu u slastičarnici Crème de la Crème?

Inspiracija najčešće dolazi iz okusa sezonskih namirnica poput torte od karamela i krušaka koja je jedna od novih slastica u našoj ponudi. Međutim, nerijetko mi padnu na pamet i neke egzotične namirnice, pa onda krene eksperimentiranje s teksturama i omjerima sastojaka. Ne odustajem dok nisam potpuno zadovoljna svim komponentama, a onda torta može krenuti u prodaju. U Crème de la Crème-u imamo jedan dio ponude slastica koji predstavlja klasične okuse na koje su naši gosti navikli, i taj dio ponude se ne mijenja. Drugi, promjenjivi dio se najčešće mijenja dva puta godišnje, na proljeće i sada – na jesen.

terezaalabanda5

4. Privatno, koji je vaš najdraži desert i volite li eksperimentirati s njegovom pripremom ili ostajete vjerni klasici?

Moj najdraži desert je promjenjiva kategorija. Volim isprobavati slastice, pogotovo kada sam na putovanjima, i u tom slučaju nema pravila, probat ću sve što mi se učini zanimljivim. A kada dođem kući, ono čemu sam oduvijek bila i ostala vjerna je čokolada.

5. Na 3. izdanju Hrvatskog festivala hrane i vina na dvije ćete radionice pripremati tortu od lješnjaka i tart od karamela i jabuka. Po čemu se baš ta dva recepta ističu?

Obje slastice su meni osobno drage, a osim toga, puno ljudi mi je slalo upite moleći me da im pošaljem recepte. Zaključila sam da je sudjelovanje na festivalu idealna prilika da svoja dva draga recepta podijelim i tako usrećim ljude koji će imati volje i hrabrosti isprobati ih.

terezaalabanda4

Dodatne informacije o 3. Hrvatskom festivalu hrane i vina te cijelom programu pronađite na službenim i Facebook stranicama festivala.

Komentari