Nordijski chic za ljetno osvježenje

Skandinavski stil već je dugo spominjana tema u svijetu interijera, a sam pojam je toliko širok da se njime može opisati svaki dobro dizajniran predmet ili pametno osmišljen prostor. Zemlje s odlično osmišljenom strategijom dizajna kao što su Finska, Danska, Švedska ili Norveška već od 50-ih godina prošlog stoljeća ostatku svijeta predstavljaju svoje viđenje inteligentnog, praktičnog i skladnog dizajna. U duhu toga, odlučili smo se odmaknuti od klasičnog viđenja skandinavskog stila te ponuditi nešto drugačija minimalistička i inspirativna rješenja koja će pomoći da osvježite svoj dom.

web campain

Prirodni materijali – uvijek je preporučljivo koristiti što više prirodnih materijala, posebice drva. Krenite od podova – drveni pod u bijeloj boji klasično je nordijski, a često se pribjegava i bajcanoj varijanti koja će poprimiti bijelu boju, ali zadržati i privlačnu teksturu drva. Blagovaonski stol od masivnog drva ili elementi od furnirske ploče pomoći će da interijer djeluje vjerodostojno. Dodatnu sirovost i originalnost interijeru će pružiti goli betonski zidovi koji su izvrsna pozadina za drvo ili zelenilo biljaka. Umjesto umjetničke slike, na zid možete staviti prirodne tkanine čiji će vez i uzorci poslužiti kao suptilna dekoracija.

2016-07-14_085901

Biljke – tek ubrano samoniklo bilje (koje se inače ne koristi za dekoraciju stola) može biti puno privlačnije od klasičnog cvjetnog aranžmana, a biljke poput palmi unijet će malo popularnog tropskog ambijenta. Obične staklenke ili čudan laboratorijski pribor izgledat će zanimljivije od klasične vaze i svakako predstavlja jeftiniju varijantu.

2016-07-14_090033

8a

Pastelne boje – uobičajeno zagasit nordijski kolorit nadopunite živim, ali suzdržanim bojama poput prljavo ružičaste. Detalji u obliku šarenih visilica najbolji su način za nadograditi jednostavnije uređen interijer. Time ćete se odmaknuti od klasično neutralne palete koja se preporučuje kao baza za uređenje doma.

8

9

Drugačije svjetlo – nordijski interijeri poznati su po svijetlim tonovima koji dobro reflektiraju svjetlost, velikim prozorima koji omogućuju da što veća količina sunčevih zraka uđe u interijer te umjetnoj rasvjeti. Ona, osim svoje osnovne funkcije, pomaže da mračni zimski dani na sjeveru djeluju pozitivnije što rasvjetu čini jako važnim dijelom skandinavskih prostora. Više različitih izvora svjetla u interijeru nikad nije naodmet pa stoga pripazite da one dekorativne uvijek poprati i funkcionalna radna ili ambijentalna rasvjeta. Budući da u ljetnim mjesecima puno više vremena provodimo vani (posebno u večernjim satima), male outdoor žaruljice stvorit će posebnu atmosferu na balkonu ili u vrtu.

11

10

Foto: Muuto, Hem, Broste Copenhagen, House Doctor

Komentari