U Zagreb je stigla najskuplja skulptura na svijetu

umjetnički paviljon post

U Umjetničkom paviljon u u Zagrebu od danas, 21. rujna 2016. do 8. siječnja 2017. godine u izložbenom prostoru Paviljona publici će biti dostupni za razgledavanje radovi jednog od najvećih svjetskih umjetnika, švicarskog kipara Alberta Giacomettija.

U okviru ciklusa Najveći kipari 20. stoljeća, započetog 2014. godine velikom izložbom slavnoga Joana Miróa, nakon čega je u 2015. godini uslijedila izložba radova francuskoga kipara Augustea Rodina, ovogodišnja izložba u Ciklusu predstavit će slavnog Alberta Giacomettija. Izložba obuhvaća 34 rada – skulpture, crteže i litografije posuđeni iz francuske Fundacije Maeght.

alberto-giacometti post 2

Među izlošcima nalazi se i Giacomettijevo najslavnije djelo – skulptura Čovjek koji hoda, amblematsko remek-djelo koje do danas drži prvo mjesto na ljestvici najskupljih skulptura – prije nekoliko godina je na Sothebysovoj aukciji u Londonu prodana za 104 milijuna dolara!

Osim slavnoga Čovjeka koji hoda, posjetitelji će na izložbi moći vidjeti i Žene iz Venecije, ciklus od devet monumentalnih skulptura kojima se umjetnik 1956. godine proslavio na Bijenalu suvremene umjetnosti u Veneciji. Također, bit će izloženi i crteži iz kojih se iščitava umjetnikova virtuoznost izražavanja u mediju crteža, te litografije čiju izvedbu je doveo do savršenstva.

giacometti post

Alberto Giacometti ponajprije je poznat kao kipar, iako je bio i jednako talentiran slikar i crtač, koji je svoj životni vijek proveo u Francuskoj. Njegov karakterističan stil do kojega dolazi neprekidnom redukcijom figura, a koji naposljetku uključuje vrlo visoke i mršave figure, obilježava hrapava, gotovo hrđava površina skulptura te njihova izdužena torza, glave, ruke i noge. Giacomettijevi tzv. tanki ljudi postaju ikonama dvadesetog stoljeća, a upravo globalno prepoznatljive skulpture iz navedenoga razdoblja umjetnikova stvaralaštva bit će predstavljene na izložbi u Umjetničkom paviljonu.

Foto: Screenshot, TZGZ

 

Komentari