Učinite radni ponedjeljak podnošljivim uz ove savjete

Razloga za negativu ponedjeljkom zna biti mnogo: vikend nam je prebrzo prošao, nismo se pošteno odmorili i imamo osjećaj kao da smo još jučer radili. Kako se riješiti osjećaja nervoze i nezadovoljstva koje sa sobom donosi ponedjeljak, provjerite u nastavku.

Ponedjeljak4

Detektirajte zašto se ponedjeljkom osjećate nevoljko

Ako vam povratak u ured svakog ponedjeljka izaziva toliku nevoljkost, preispitajte se zašto je tome tako. Detektirajte radi li se o suradniku koji na radnome mjestu zrači negativom, jesu li to napeti odnosi sa šefom ili možda kronični nedostatak ambicije za obavljati posao koji radite i slično. Napravite listu i objasnite si razloge, nakon toga bit ćete mnogo aktivniji i učinkovitiji u rješavanju vlastitog nezadovoljstva. To će vas osnažiti, preuzet ćete inicijativu i nastojati popraviti situaciju u kojoj se nalazite.

Ako vas ponedjeljak zaskoči nespremne samo ponekad, riješite trenutačno nezadovoljstvo na način da simboličnom sitnicom ili malom gestom podignete raspoloženje i uljepšate dan i sebi i kolegama.

Pripremite se za radni ponedjeljak na vrijeme

Ponedjeljak može biti izuzetno stresan zbog posla koji ste možda ostavili za sobom iz proteklog tjedna. Kako biste se riješili jutarnje nervoze koja vas podsjeća na zaostatke, pokušajte u petak iskoristiti preostalu energiju na suvišne obaveze – u ponedjeljak ćete se osjećati svježe i odmorno za nove radne pobjede.

Ako vam to ipak ne pođe za rukom, odmah u ponedjeljak ujutro krenite riješavati zaostatke, kako vam crni oblak ne bi visio nad glavom cijeloga dana. Obavite poziv koji odgađate danima, riješite situaciju koja se već odavno trebala riješiti i očistite nered kojeg ste ostavili na radnome stolu. Instantno ćete se osjećati bolje. U nedjelju također napravite mentalnu mapu onoga što vas očekuje u narednom tjednu; organizacija će vam uštediti mnogo briga.

ponedjeljak

Napravite listu stvari koje vas čine sretnima

Kada razmišljamo o nadolazećem radnom tjednu, najčešće nam na um padaju sve one teške i izazovne stvari s kojima se moramo uhvatiti u koštac. No, pokušajte promijeniti perspektivu. U nedjelju navečer napravite listu barem tri stvari kojima se veselite narednog tjedna; bit ćete pozitivniji i spokojniji.

Pokušajte se ‘isključiti’ preko vikenda

Ako je moguće, izbjegavajte provjeravanje službenog maila preko vikenda, posebno ako nemate namjeru odgovarati na poruke do ponedjeljka. Ili barem tu naviku dovedite na minimum. Bitno je povući jasnu granicu između posla i osobnog života. Jednom kada napustite ured, ostavite svoje poslovne probleme iza sebe i fokusirajte se na uživanje u svom slobodnom vremenu. Ponekad je povratak na posao u ponedjeljak posebno frustrirajuć, jer ste dopustili da se posao uvuče u vaše slobodno vrijeme pa imate osjećaj kao da niste ni imali pošteni vikend na raspolaganju.

Ponedjeljak5

Naspavajte se i probudite rano

U nedjelju navečer krenite u krevet nešto ranije, kako biste se naspavali i probudili odmorni. Ako legnete prekasno, zvuk budilice ujutro će vam izazvati nelagodu i nećete htjeti ni izaći iz kreveta. Ustanite 15-30 minuta ranije no inače, odvojite to vrijeme samo za sebe (doručak, vježba, šetnja sa psom) i na posao ćete stići mnogo zadovoljniji i fokusiraniji, a taj će vas osjećaj pratiti cijeloga dana.

Posvetite pažnju odjeći

U ponedjeljak biste mogli odjenuti svoj novi omiljeni styling. Omiljena odjeća pomoći će vam izgraditi samopouzdanje, bit ćete pozitivni i pomoći ćete drugima da budu pozitivni. Isijavat ćete energijom koju ćete vrlo lako prenijeti i na druge. Kada izgledate dobro, osjećate se dobro, a osjećati se dobro u vlastitoj koži pomaže riješiti barem upola nelagodu zbog ponedjeljak.

Neka vam raspored za ponedjeljak bude lagan

Imajući na umu da je ponedjeljak tradicionalno dan ispunjen obavezama, dobra strategija je da raspored za ponedjeljak bude što lakši. Neki se sastanci i neke obaveze mogu ravnomjerno rasporediti i na utorak, srijedu… Ne morate sve napraviti u ponedjeljak. Nemojte se preopteretiti i iščekivati cijelog vikenda ponedjeljak s grčem u želucu. Započnite tjedan s rutinskim zadacima, nečim opuštenijim i zatim, kako vam energija raste, gradirano napredujte.

Napravite plan za poslijepodne

Ne fokusirajte se isključivo na to kako preživjeti još jedan ponedjeljak, već razmišljajte o stvarima koje vas vesele, a koje možete napraviti nakon radnog vremena. Vježbajte, izađite s prijateljima, napravite si omiljenu večeru, pogledajte dobar film na televiziji… Ideja je mnogo, a ponedjeljak na kraju krajeva ne mora biti toliko obeshrabrujuć.

Foto: Instagram, Wildfox Couture

Komentari