U Zagrebu se otvara novo mjesto za hrvatski dizajn

Zagrebačka kulturno-turistička ponuda bit će od petka 13.3.2015. obogaćena multifunkcionalnim dizajnerskim centrom posvećenom promociji i afirmaciji hrvatskog dizajna. U petak 13. ožujka u 19 sati, Croatian Design Superstore otvara svoj stalni prostor u Martićevoj 4 gdje će se na gotovo 300m2 objediniti stalna prezentacija i ponuda najboljeg hrvatskog dizajna, prateće edukativne, kreativne i promotivne aktivnosti te jedinstvena ugostiteljska ponuda.

Ira Payer, foto: Sanja Kuzmanović

Croatian Design Superstore koncipiran je kao kulturno-ekonomska platforma za zagovaranje i tržišno osnaživanje hrvatskog dizajna. Okosnicu platforme, reprezentativnu prodajnu izložbu hrvatskog dizajna, čini selekcija najboljih primjeraka proizvoda s visokom dodanom vrijednošću, dizajniranih u Hrvatskoj, bilo da je riječ o maloserijskim, obrtničkim, manufakturnim ili industrijskim proizvodima. Odabir je sastavljen prema kriterijima izvrsnosti u dizajnu, a uzima u obzir kvalitetu proizvoda u cjelini.

Croatian Design Superstor_photo by Marija Gasparovic_3POST3

Aktualni odabir proizvoda, među kojima su i mnogi dobitnici neke od uglednih svjetskih nagrada za dizajn, čini 130 proizvoda i proizvodnih serija, kroz koje je zastupljeno više od 150 autora i autorskih kolektiva te u čijoj proizvodnji sudjeluje više od 100 poslovnih subjekata. Osim stalne prodajne izložbe najboljeg dizajna kao središnjeg sadržaja, u suradnji s domaćim kompanijama i institucijama u okviru platforme planiraju se i brojne komplementarne programske aktivnosti koje promoviraju dizajn i dizajnere.

Croatian Design Superstor_photo by Marija Gasparovic_2POST2

Na svojoj zagrebačkoj adresi u Martićevoj 4, u prizemlju zgrade poznate kao Kuća Deutsch, Croatian Design Superstore će na 300m2 prezentirati proizvode od oko 150 hrvatskih dizajnera. Maloprodajna ponuda bit će nadopunjena komplementarnim programskim aktivnostima od kojih se izdvajaju promocije novih proizvoda, kreativne radionice usmjerene na osmišljavanje novih suvenira, reinterpretaciju lokalnih obrta, razvoj autentičnih proizvoda tradicionalnim tehnikama, uz uključivanje lokalnih obrtnika i proizvođača. Croatian Design Superstore pokrenut je u ljeto 2014. u formi putujućeg pop-up shopa najprije u Zadru, a potom i u Dubrovniku, s ciljem da dugoročno promovira i tržišno osnažuje hrvatski dizajn. Pored središnjeg i stalnog prostora u Zagrebu, Croatian Design Superstore će istovremeno gostovati u drugim gradovima u zemlji i inozemstvu kao putujuća prodajna izložba (“showcase & pop-up shops”).

Croatian Design Superstor_photo by Marija Gasparovic_4POST4

Za izuzetno atraktivan izgled zagrebačkog Croatian Design Superstorea zaslužni su arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić, koji su osmislili intrerijer nadovezujući se konceptualno na njegovu inicijalnu verziju pop-up shopa, čiji su također autori. Stalni zagrebački interijer koristi identičan postav koji mu omogućuje mnogobrojne varijacije. No kako je zagrebačka lokacija izabrana za duži vremenski period, zahtijevala je značajniju arhitektonsku intervenciju. Arhitekti Iva Letilović i Igor Pedišić odlučili su kao jedini oblikovni alat koristiti crvenu boju, preuzetu iz vizualnog identiteta Croatian Design Superstorea, kojom je prebojan čitav interijer. Čista i jasna crvena boja neutralizirala je brojne nesavršenosti originalnog prostora, dinamizirala ga, a osim toga omogućila učinkovito isticanje dizajnerskih proizvoda u postavu.

Foto: Sanja Kuzmanović i Marija Gašparović

Komentari