U splitsku Villu Tončić uselio restoran Perivoj

Villa Tončić je secesijska vila koja se nalazi u samom centru Splita, u neposrednoj blizini Dioklecijanove palače. Obiteljsku vilu s bogatim parkom pred njom na više od tisuću kvadratnih metara 1922. godine zamislio jedan od najznačajnijih arhitekata hrvatske secesije, Kamilo Tončić pl. Sorinjski. Projektant vile je Tončićev prijatelj, arhitekt Karel Beneš iz Praga, dok je sam vlasnik osmislio konture vile i do starosti njegovao perivoj, a jedan i drugi arhitektonski segment danas su pod zaštitom Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

perivoj3

Posebna vrijednost ove cjeline je perivoj pred južnom fasadom, pravo umijeće hortikulture s mirisnim i aromatičnim mediteranskim biljem, palmama, čempresima i rijetkom vrstom bijelih ruža, kamenom plastikom u stilu secesije i domaćih folklornih dekorativnih motiva koju su isklesali učenici prof. Tončića, dugogodišnjeg ravnatelja Obrtne škole. Posred perivoja velika je kamena fontana sa zlatnim ribicama, također isklesana u bijelom kamenu.

perivoj7

U zelenoj oazi u Slavićevoj ulici 44, u ambijentu stvorenom za odmor i meditaciju prije stotinjak godina, sada su se smjestili kavana i restoran Perivoj. Na njegovoj terasi i u unutrašnjosti koja čuva dijelove izvornog interijera sada možete uživati u biranim zalogajima, od ‘ozbiljnih’ jela chefa Marka Gajskog, diplomiranog informatičara koji se zaljubio u kuhanje i otada živi i radi svoj san, pa sve do šalice kave i slastice pastry chefa Tee Mamut.

perivoj-hrana66

Crni rižoto s jadranskom sipom i cherry rajčicama

Marko je nakon četverogodišnjeg vodstva restorana Divino u Hvaru te stažiranja u Londonu (Alain Duccase – Dorchester, Daniel Boulud – Bar Boulud, Alexis Gauthier – Gauthier) postao chef restorana Perivoj. Markova interpretacija hrvatskih jela sa svim njegovim utjecajima su Perivojev ljetni menu, a neke od zamamnih fotografija možete pronaći u nastavku.

perivoj-hrana54

Dalmatinska paella – fregola sarda, dagnje, kozice, brbavice, rajčice i vlasac

Tea Mamut pak u sklopu restorana nudi svoje slastice pod imenom O’š kolač. Teško da niste čuli za pastry chefa ovog restorana – naime, Tea Mamut je diplomirana slastičarka s prestižnom diplomom Culinary Institute of America, koja se nakon godina rada u inozemstvu odlučila vratiti u rodni Split. O’š kolač je njen prvi samostalni brend kojeg možete isprobati u restoranu i kavani Perivoj, a kad pogledate fotografije bit će vam jasno da je to vaš sljedeći zadatak.

perivoj-hrana42

Šinjorina jagoda – citrusni biskvit, krema od jagoda, pistacije

Restoran kojem su glavne prednosti upravo prostrani vrt, prekrasna terasa i vrijedna secesijska arhitektura s početka dvadesetog stoljeća nudi mir ugodan oku i duhu, a zaštićeni od buke grada ovdje ćete se opustiti i istovremeno nešto dobro pojesti.

perivoj4

perivoj9

Teleći kotlet – otkošteni teleći kotlet, krema krumpir-celer, karamelizirana ljutika, baby mrkva, jabuka, mesni umak

perivoj8

perivoj10

Amerikanska pašta ilitiga Brownie – američki kolač od čokolade, jaja, maslaca, šećera i jako malo brašna

perivoj-hrana30

Utopljenik – karamelizirani kolačić od dizanog tijesta s orasima i maslinovim uljem

perivoj6

Chef Marko Gajski i pastry chef Tea Mamut

Chef Marko Gajski i pastry chef Tea Mamut

perivoj2

Tim restorana i kavane Perivoj

Komentari