U novoj godini napravite mjesto za sve stvari

mjesto-za-stvari2

Mnogi ljudi se žale da nemaju dovoljno prostora za odlaganje stvari u stanu. Najčešće prostora ima sasvim dovoljno, ali on je ispunjen stvarima koje se ne koriste. Mislite li primjerice da ne možete pripremiti pristojan obrok ukoliko hladnjak nije pun, vrlo je vjerojatno da ste skloni bacanju hrane i novca. Jeste li otvorili dvije staklenke s istim začinom i samo ih djelomično iskoristili?

Ima li u kredencu praznih kutija od namirnica? Gomilate li hranu kojoj je istekao rok trajanja?

mjesto-za-stvari3

Ako su vaši ormari i ladice tako pretrpani odjećom da ne znate što imate, ili neprestano nailazite na odjevne predmete koje biste mogli odjenuti samo kad idete na maskenbal, vrijeme je da nešto poduzmete. Ukratko, ne znate točno što se nalazi u vašem ormaru i ladicama pa je posljednji trenutak da napravite čistku i oslobodite dragocjeni prostor.

Nered obično nastaje kad se stvari ostavljaju na pogrešnom mjestu, pa stoga ne zaboravite na primjer odložiti dijelove odjeće i obuće za gimnastiku na jedno mjesto, vratiti šalice za kavu u kuhinju, a škare, selotejp i olovke u ladicu.

mjesto-za-stvari5

Bilo bi dobro da povremeno pogledate prostoriju po prostoriju i bacite sve nepotrebne stvari koje su istrošene i neupotrebljive. Počnite sa spremanjem onoga što se nalazi na podu ili je razbacano po prostoriji, umjesto da se odmah bacite na spremanje ormara i ladica jer ćete napraviti još veći nered, a to bi vas moglo oneraspoložiti. Sakupljene stvari stavite u veliku kutiji (iako s nekim dijelite stan, bez obzira koliko mrzili njihove kičaste suvenire s ljetovanja, nemojte ih baciti bez dopuštenja!)

Pregledajte kutiju, razvrstajte ono što je unutra i složite u hrpe. Čista, nosiva odjeća može se pokloniti onima koji nemaju zajedno s knjigama koje niste pročitali ili nećete ponovo čitati. Poderana ili iznošena odjeća može se iskoristiti za krpe, ako skinete dugmad i patentne zatvarače.

mjesto-za-stvari4

Pristupite kreativno materijalima i tkaninama, jer ako volite šivati ili plesti, mogli biste napraviti pokrivač načinjen od različitih komadića ili rasparati vunene džempere i upotrijebiti vunu. Ako naiđete na nešto u kutiji s čim ne znate što biste učinili, stavite to na stranu. Ukoliko vam više nije stalo do nekog ukrasa ili slike, a vašoj prijateljici ili prijatelju se sviđa, poklonite im je. Nemojte zaboraviti da se stare stvari mogu i prodati pa stavite svu robu na hrpu, a kupci neka kopaju po njoj i izaberu što im se sviđa.

Za novac koji skupite možete si kupiti nešto što doista želite. Sve ono što nikome ne može koristiti bacite u kantu za smeće. Uzmite još jednu kutiju i nazovite je “lost&found” – u nju stavljajte rasparane sokne, naušnice ili neke druge sitnice. Ako kasnije pronađete drugu soknu ili naušnicu, stavite ih na pravo mjesto, a ako ne, bacite ih. Ukoliko stanujete s prijateljima ili obitelji, sve što nađete razbacano po sobi bacite u tu kutiju i kad “krivac” bude nešto tražio, samo pokažite na kutiju – na kraju će shvatiti što treba učiniti i pospremit će svoje stvari!

Foto: IKEA

Komentari