Tržnica koja mijenja svijest Riječana o zdravoj hrani

U Rijeci se odnedavno počeo događati fenomen malih, kvartovskih tržnica koje nude ekološki uzgojenu hranu i razne proizvode domaćih manufaktura. Posjećenost je izuzetna, interes za podržavanjem lokalne proizvodnje i domaćih farmera nikad veći.

ekocvetko3

Organizatori riječke eko tržnice Eko Cvetko čije je pretposljednje ovosezonsko izdanje najavljeno za ponedjeljak, 14. rujan od 17 sati,  tumače kako je riječ o vezi između kupca i proizvodača koja s vremenom samo jača. “Upoznati svog farmera i imati priliku s njim direktno razgovarati o proizvodu, znači stvarati odnos povjerenja, a to je ono što nam pri kupnji voća, povrća ili mliječnih proizvoda danas nedostaje”, ističu iz riječke Grupe solidarne razmjene koja stoji iza većine sličnih inicijativa.

ekocvetko

Dobra, obiteljska atmosfera, ležerni, kvartovski ugodaj, svježe ubrano voće i povrće uz razne delicije koje se posebno za ovu prigodu pripremaju povod su okupljanju sve većeg broja kupaca iz svih krajeva grada.

Zahvaljujući činjenici da je ekološki uzgojena hrana postala tražena roba u Rijeci i da će svoje proizvode imati priliku plasirati ili kroz sustav riječke Grupe solidarne razmjene, ili na eko tržnici, sve se više lokalnih proizvodača iz Rijeke i okolice odlučuje na ekološki prihvatljiv uzgoj voća i povrća. Prošle su godine, tijekom prve sezone Cvetka, na tržnici najčešće izlagali farmeri iz Istre, Slavonije, Gorskog kotara, kojima su se u novoj sezoni  pridružili vrtlari i poljoprivrednici s riječkog područja, a sve više ih iskazuje želju za suradnjom. Ovime se ispunjava misija organizatora tržnice, volontera i članova riječkog GSR-a, da potaknu, povećaju i podrže lokalnu proizvodnju hrane temeljenu na prirodnom, bio uzgoju.

ekocvetko2

Komentari