Trudnoća i (nezdrave) navike

Jeste li svjesni da vaše nezdrave navike mogu u trudnoći utjecati na zdravlje vašeg djeteta? Čašica alkoholnog pića, treća kava na dan ili cigareta samo su neke od stvari koje bi se tijekom devet mjeseci trebali odreći. Donosimo vam najčešće poroke na koje morate zaboraviti tijekom devet mjeseci trudnoće (a i kasnije).

Umor u trudnoći

Cigarete
Iako će vam čak i neki liječnici savjetovati kako je najbolje postupno odreći se cigareta i zapaliti jednu dnevnu kako ne bi bili nervozni, pušenje itekako može utjecati na djetetovo zdravlje. Žene koje puše u trudnoći riskiraju preuranjeni porođaj te krvarenja tijekom trudnoće. Djeca čije su majke pušile mogu biti manje porođajne težine i imati tegoba sa zdravljem.

Alkohol
Ne postoji dokaz koji kazuje kako je alkohol u najranijoj fazi trudnoće štetan za majku i dijete. No itekako smo svi svjesni kako veće količine alkohola mogu štetno utjecati na plod, od mentalnih oštećenja te oštećenja srca i emocionalnih problema. Naime, alkohol ostaje u krvotoku djeteta dva do tri puta dulje nego u krvotoku majke.

gin tonic

Kofein
Možete odahnuti. Ne morate se odreći vaše omiljene prve jutarnje kave, no isto tako, nemojte pretjerivati. Do tri šalice kave, slažu se stručnjaci, prihvatljivo je za mamu i bebu no sve preko toga bilo bi previše.

turskakava

Nezdrava hrana
Najnovija istraživanja pokazuju da trudnice koje unose visoke razine masnoće i šećera imaju veću vjerojatnost da im djeca poslije konzumiraju istu vrstu hrane. Birajte kvalitetne i raznovrsne namirnice, a ako imate potrebu za jednom vrstom hrane poput čokolade i sladoleda, nemojte se ograničavati. Rješenje je u malim količinama.

Stres
Zacijelo vam je dosta savjeta poput “smanjite stres”, no trudnoća i hormoni mogu utjecati na vaše ponašanje na način koji možda ne želite. Razmislite koje vas situacije čine nervoznom, i pokušajte ih svesti na minimum.

burger king

Pripazite još na:
Kilograme – Ne trebate jesti za dvoje, hranite se zdravo i raznovrsno
Higijenu – Perite često ruke i pripazite na zdravlje kućnih ljubimaca ako ih imate
Fizički rad – ako vam je ginekolog savjetovao da malo usporite ritam, poslušajte ga
Toksine – Ako upotrebljavate kemikalije za čišćenje, nosite rukavice, nemojte boraviti u netom obojenoj sobi itd…
Uporabu kozmetičkih proizvoda – Blaga i što prirodnija kozmetika idealna je za trudnice

Foto: Shutterstock

Komentari