Par trikova za bolji dan

boljidan1

Na samu pomisao alarma, diže vam se kosa na glavi. Najdraži gumb vam je onaj koji kaže ‘odgodi’, ali je ujedno brz put prema otkazu. Sa svakim jutrom kreću nove radne pobjede, odnosno brige i problemi koji čekaju rješavanje, pa nije ni čudno da je to svima nama izazov i da bismo radije ostali sat dulje ušuškani u udobnom krevetu.

Odjednom postajemo životinje i krenemo trčati po stanu, jednom rukom tražimo čistu odjeću za posao (jedna čarapa uvijek negdje nestane), drugom stavljamo vodu za kavu, trećom peremo zube, a četvrtom provjeravamo mailove. Već tada smo u nekoj drugoj dimenziji i vrlo vjerojatno će nešto poći po krivu. Društvo nas tjera da budemo brži, spretniji, pametniji, ali našu psihu ostavlja po strani. Sve više ljudi ima problema s neispavanošću uzrokovano stresom i anksioznošću. Sve nam je teže pronaći zen, barem na par minuta u danu. Sjećate li se kada ste zadnji puta opušteno legli u kadu? Pročitali koji dobar časopis ili probali napraviti neki novi recept? Otišli na piće s prijateljima?

boljidan3

Stanimo malo i vratimo se na početak. Postoje li stvarno neki trikovi koji vam mogu dati energije i uljepšati vam svaki dan? Charles Duhigg autor je knjige “The Power of Habit: Why do we do what we do in life and business” u kojoj je pričao o važnosti navika i koju pozitivnu promjenu one mogu unijeti u naš život. Svatko od nas ih možda već i ima, samo toga nismo svjesni, kada u cijelu konstrukciju uđe i meditacija, već smo na dobitku.

boljidan2

Alarm

Nekad smo imali budilice, ili se pak budili uz danje svjetlo sa zvukom ptica. Danas nas većina ima alarm na pametnim telefonima, i to više njih. Kako bi bilo da dan započnemo ustavši, ne na lijevu, nego desnu nogu? Zvuk alarma je jako bitna stvar i ovisi o vašim željama. Neki vole žestoki netal, a drugi će se odlučiti za Norah Jones. U svakom slučaju, čim vam pjesma postane iritantna promijenite ju. U opis alarma dodajte neku pozitivnu misao ili citat, nešto što će vas natjerati da ustanete. Par dubokih udaha i možda par vježbi za istezanje, pomoći će vam u tome da se osjećate bolje.

Pranje zubi

I ne, ovdje nećemo raspravljati o tome koliko je minuta pravilno i kako biste trebali prati zube. Radi se o isključivanju iz svega. Sve obavijesti koje dolaze s e-maila u trenutku kad upalite internet mogu malo pričekati. Pokrenite neki CD ili pustite vašu najdražu playlistu na mobitelu. Zaplešite i izgledajte smiješno ostalim ukućanima kojima će se možda žuriti u kupaonu. Uključite i njih pa se zajedno smijite vašim očajnim plesnim potezima.

Gužva

9 ujutro je, a vi iako krenete ranije nekako se uvijek nađete u tom čepu kojem ne vidite kraj. Stres je u zraku, svi živčano trube. Muka vam je opet javiti šefu da ćete kasniti. Kako bi bilo da te trenutke pogledate malo oko sebe, opet imate par dubokih udaha i izdaha? Možda malo počistite unutrašnjost vašeg auta, sve one papiriće i vrećice koji su se nakupljali kroz par dana? Također, idući dan možda uzmite bicikl i izbjegnite svu gužvu.

Isplanirajte stvari dan ranije

Naravno, ne morate isplanirati svaki korak. Prije spavanja vrijedno je odvojiti par minuta za sebe i stvari koje morate napraviti sutra. Napišite ih na komad papira, u planer ili u mobitel. Važno je da ih spremite negdje kako ih ne biste zaboravili. Na taj način ćete lakše zaspati i biti ćete opušteniji. Ako niste preumorni, možda je napokon vrijeme da odete na piće s prijateljima.

Tekst: Bruna Tomšić
Foto: Instagram, WildFox Couture

Komentari