Tri vinarije nadomak Zagreba

Da se Hrvatska može pohvaliti kvalitetnim vinima cijenjenim i na inozemnom tržištu, već nam je odavno poznato. Osim čaše vina, u blizini Zagreba, točnije na vinskoj cesti na Plešivici, možete pronaći i brojne obiteljske vinarije koje vam nude obilaske i kušanja, kao i uvid u proces nastanka vina.

01

Vinarija Šember

Osmeročlana obitelj Šember živi u Donjim Pavlovčanima pored Jastrebarskog, a tradicija proizvodnje grožđa i kvalitetnog vina prenosi se generacijama, ne odstupajući od svog prepoznatljivog stila. Najvažniji njihov proizvod je pjenušac. Izvrsno vino dobiveno kupažom chardonnaya i graševine sa starom plešivičkom sortom plavecom žutim. Osim pjenušca svakako treba kušati još nekoliko sorti koje se ističu kvalitetom: pinot crni, chardonnay i rajnski rizling.

sember

Vinarija Korak

Obiteljska vinarija Velimira Koraka ekskluzivna je boutique vinarija u kojoj su sva vina izvanredne kvalitete. U sklopu vinarije nalazi se i lijepo uređena kušaona s restoranom koji prima grupe do 50 osoba i nalazi se na lokaciji s koje se pruža pogled na prekrasan plešivički vinogradarski amfiteatar. Chardonnay sur lie je svakako najvažnije vino kuće, međutim jednako su dobri svježi i mirisni sauvignon, te živahni rajnski rizling. Odnedavno Korak proizvodi i pinot crni, jedno od najboljih crnih vina Hrvatske.

korak

Vinarija Tomac

Još jedna obiteljska vinarija, vinarija Tomac, smještena je u Jastrebarskom. Tradicija vinarstva prolazi kroz generacije preko 100 godina, a njihov chardonnay i pjenušac dobili su priznanja i u inozemstvu. Njihova filozofija proizvodnje vina je spoj vinograda, godine nastajanja nekog vina te njihove obitelji kao vinogradara i podrumara. Danas proizvode i biodinamička vina, odnosno vina u potpunosti nastala u skladu s prirodom i mjesečevim kalendarom. Posjet ovoj vinariji moguć je uz prethodnu najavu.

tomac

Za još zanimljivih destinacija posjetite stranicu turističke agencije Carnet de Voyage.

cover

Tekst: Stella Denačić/Lana Genc
Foto: vino-korak.hr, tomac.hr, Facebook: Šember Vina

Komentari