Tri inspirativne žene

Što u današnje vrijeme znači biti žena i koja je njena uloga u društvu? Ideja o obilježavanju Dana žena javila se početkom 20. stoljeća u doba industrijalizacije, zbog loših radnih uvjeta, a uslijed toga javili su se i javni prosvjedi. Međunarodni dan žena obilježava se 8. ožujka svake godine, iako je prvo spominjanje Dana žena zabilježeno 28. veljače 1909. godine u Americi. Otad na ovaj poseban dan sve pripadnice ljepšeg spola slave borbu za ravnopravnost, uspjeh i jednakost u društvu.

Anita Ekberg

Suvremena žena je ona koja teži ostvarenju svojih potencijala i uživa u životu. Mnoge slavne žene su ostavile svoj pečat u povijesti, kao majke, kroz borbu za ljudska prava, kao glumice ili umjetnice. Oblikovale su naš pogled na svijet, glazbu, modu i u njima smo pronalazili svoje uzore. Današnje društvo je brojnijem spolu pružilo priliku da se afirmiraju na mnoštvo načina, a mi vam predstavljamo tri inspirativne žene, svaka je predstavnica svoje generacije uspješnih žena koje će vas potaknuti da prigrlite svoju jedinstvenost.

Anita Ekberg

Anita Ekberg

Legendarna glumica, predstavnica klasične ljepote zlatnog doba Hollywooda, ikona stila preminula je početkom 2015. u blizini Rima u 84. godini života. Švedska sirena ostat će zapamćena zbog kultne scene iz filma “Slatki život”, kad ju je Federico Fellini snimio kako pleše u Fontani di Trevi noseći dugu crnu baršunastu haljinu. Iako ju je proslavila uloga Sylvie Rank, njen osoban stil učinio ju je međunarodnom ikonom.

U svojim tinejdžerskim danima Anita je radila kao model. Imala je 20 godina kada je 1950. okrunjena za Miss Švedske. Nakon što je osvojila titulu zaputila se u Ameriku. Pozirala je za Playboy, a ubrzo je potpisala ugovor sa Universal Studijem i krenula u osvajanje Hollywooda. Kao starleta pohađala je lekcije u drami, plesu i jahanju. Njena zavodnička figura, gracioznost i glumačko umijeće donijeli su joj uloge u preko 40 filmova. Za ulogu u filmu “Krvavi prolaz” dobila je Zlatni globus. Međutim, Ekberg je bila puno više od pin-up djevojke lijepog lica i epskih obrva; imala je i oštar jezik. “Ja sam ta koja je učinila Fellinija slavnim, a ne obrnuto”, izjavila je Anita.

Njezin chic stil inspirirao je mnoge modne kuće: Valentino je svoju proljetnu kolekciju iz 1995. temeljio na filmu “La Dolce Vita”, a njenu ulogu pred objektivom utjelovila je Claudia Schiffer. Slavni dvojac Dolce & Gabbanu inspirirala je da pokrenu svoj in-house časopis Swide. Karl Lagerfeld joj je posvetio knjigu fotografije, istaknuvši da mu je misao vodilja bila njena ženstvenost i elegancija. Anita je jedna od bezvremenskih ljepotica koje nas podsjećaju da je život magično putovanje, “Ne žalim za ničim. Voljela sam, plakala sam, bila sam sretna. Dobila sam i izgubila sam.”

Beyoncé Knowles

Beyoncé Knowles

Miljenica Amerike svoju karijeru je započela kao članica benda Destiny’s Child, a kada je krenula u solo voda, potaknuti primjerima mnogih članica ženskih sastava koje nakon raspada nisu mogle ostvariti zavidnu karijeru, neki su joj previđali neuspjeh u samostalnoj karijeri. Međutim, Beyoncé je startala opako i pokazala svijetu da je moguće biti glazbenica, glumica, poduzetnica i majka. Svestrana umjetnica modernog doba je često pokazivala socijalnu svjesnost i bila je uključena u brojne humanitarne akcije.

Godine 2003. izdala je svoj debitantski samostalni album “Dangerously in Love”, koji je postigao veliki komercijalni i kritički uspjeh, a 2004. je nagrađen s pet Grammyja. Njezin drugi album, “B’Day”, izdan 2006., debitirao je na prvom mjestu američke ljestvice albuma. Njezin treći album, “I Am… Sasha Fierce”, objavljen je u studenom 2008. Knowles je imala pet singlova na prvom mjestu Hot 100 ljestvice, čime je postala jedna od dvije pjevačice s najviše takvih singlova 2000-ih. Tu su i albumi “4” i “Beyoncé” koju su također postigli veliki uspjeh. Također je i pjevačica s najvećim brojem uzastopnih tjedana na prvom mjestu 2000-ih, s ukupno 37 tjedana na prvom mjestu.

Godine 2001. započela je glumačku karijeru pojavivši se u filmskom mjuziklu “Carmen: A Hip Hopera”. Igrala je glavnu ulogu u filmskoj adaptaciji broadwayskog mjuzikla “Komadi iz snova” iz 1981. Ta joj je uloga donijela dvije nominacije za Zlatni globus. Poznata po svom odličnom modnom ukusu koji je s godinama razvijala, pokrenula je i obiteljsku modnu liniju, House of Deréon, a promovirala je i brandove kao što su Pepsi, Tommy Hilfiger, Armani i L’Oréal. Forbes je uvrstio Beyoncé na četvrto mjesto popisa 100 najmoćnijih i najutjecajnijih slavnih osoba, a godine 2009. američki časopis Billboard proglasio ju je ženom godine. Brak s reperom Jay-Z-jem i kćerkica Blue Ivy njen su najveći uspjeh: “Nema ljepšeg osjećaja kad me moje dijete zove mama ili kad pogledam supruga u oči, nema boljeg osjećaja kada sam na pozornici i znam da mijenjam ljudske živote”, izjavila je Beyoncé.

Emma Watson

Emma Watson

Mlada glumica poznata po svojoj prirodnoj ljepoti, jednostavnost i stilu, karijeru je započela kao mala čarobnica Hermione Granger u filmu ‘Harry Potter’. Emma je pohađala Dragon School, u Oxfordu, do 2003. Već od šeste godine, poželjela je biti glumica, te je išla na satove pjevanja, plesa i glume. Watson je predstavnica generacije mladih žena koje znaju što žele, vode ispunjen život i pravi je uzor djevojkama diljem svijeta.

Uz glumu, 2009. godine, upisala je Sveučilište Brown smješteno u Providenceu, na Rhode Islandu. U srpnju 2014. godine je postala nova UN-ova ambasadorica rodne ravnopravnosti, i počela raditi na promociji kampanje HeForShe, čija je namjena potaknuti muškarce da se angažiraju u feminizmu i u borbi za rodnu ravnopravnost. Kampanja je lansirana 20. rujna, kada je Watson održala govor u UN-u o važnosti feminizma i borbi protiv rodnih stereotipa.

Watson je priznala kako je u životu bila privilegirana i kako nikada nije osjetila negativne posljedice u obrazovanju ili u svojoj karijeri zbog toga što je žena. “Želim da se muškarci zauzmu za to da njihove kćeri, sestre i majke mogu biti slobodne od predrasuda, ali i da njihovi sinovi smiju biti ranjivi, i samim time istinitija i potpunija verzija sebe”, u govoru je izjavila Watson. Emma trenutno radi na novim filmskim projektima, jedan od njih je ekranizacija bajke “Ljepotica i zvijer”.

Komentari