Trenuci koji su definirali film

Vrtlog života

Vrtlog života

Neke filmske scene upržene su nam u kolektivnoj memoriji, i iako možda niste gledali film, svakako znate za legendarnu scenu ispod tuša u filmu ‘Psiho’, prekrasni glazbeni dio filma ‘Pijanist’ kada Szpilman svira za njemačke vojnike ili snimku leta bijele plastične vrećice u filmu ‘Vrtlog života’…

Filmske scene koje su postale referenca popularne kulture i žive posve neovisno od filma u kojem smo ih vidjeli definirale su i obilježile filmsku povijest. Neke od njih bez obzira na svoje nedavno prikazivanje instantno su postale legendarne i iznimno citirani trenutak u filmskoj povijesti.

Krenimo s nekim od najpoznatijih scena. Legendarna scena ispod tuša u filmu ‘Psiho’ svakako je najreferentnija scena povijesti filma i jedna od onih koja je protresla Hollywood. Čak je snimljen i film ‘Hitchcock’ iz 2012. u kojemu Anthony Hopkins glumi legendarnog režisera, a cijela radnja filma se zapravo vrti oko te scene i njezinog nastajanja.

Film ‘Pijanist’ ima jednu scenu koja je zasigurno bila odlučujuća kada je Adrien Brody bio nominiran za Oscara. Naime, Brody glumi pijanistu koji u tom trenutku svira klavir vjerujući da mu je to posljednja skladba koju će ikada odsvirati. Izuzetno emotivna, snažna scena u kojoj glumac uopće ne priča, a glazba je toliko snažna da ne možete odvojiti se od filma. Njemački vojnik koji sluša ostaje zatravljen glazbom i situacijom gdje ovakvu ljepotu on, zapravo, mora zaustaviti.

Jedna od najrealističnijih scena filmske povijesti je ona iz filma ‘Spašavanje vojnika Ryana’. Čak su umirovljeni veterani Drugog svjetskog svjedočili da se radi o 10 od 15 minuta scene iznimno realistično i vjerodostojno prikazanog istinitog događaja – iskrcavanja vojnika saveznika na Omaha plažu. Scena je toliko vjerodostojna da su svojevremeno vodile kampanje obaveznog gledanja filma u osnovnim i srednjim školama u SAD-u.

Ponekad je teško zamisliti da u sceni iz sudnice filma ‘Mayestic’ glumi Jim Carrey, glumac koji je utjelovio likove Ace Ventura, Vera Di Milo i Fire Marshalla Billa. Carey je ovom ulogom, a posebno ovom scenom pokazao koliki je majstor transformacije, i to ne samo fizičkog gega.

5-jvenes-filsofos-se-plantean-grandes-preguntas-del-2016-1475074083

Film ‘Vrtlog života’ u mnogočemu je bio revolucionaran film, no toliko kompleksan prikaz lika, s potpunom njegovom ogoljenom psihom, ovdje je prikazan kroz jedan jednostavan čin – snimanjem ‘plesa’ bijele plastične vrećice. Način kako on nju snima, kako ju komentira, a i sam njezin vrtlog jedan je od kompleksnijih, a istovremeno toliko sublimiran prikaz lika.

Foto: Screenshot

 

Komentari