Top 7 namirnica za jačanje kose

Zagazili smo u pravu kalendarsku jesen, a s njome su došle i one klasične sezonske boljke vezane uz kosu. Njeno pojačano ispadanje mnogima će biti razlog za uzbunu, no riječ je o standardnoj pojavi, čije simptome na sreću ipak možete ublažiti. Ključ za borbu s nizom vanjskih čimbenika kojima smo svakodnevno izloženi leži u uravnoteženoj prehrani, bogatoj vitaminima i mineralima. Snažnija, jača i ujedno ljepša kosa, lako je ostvariv cilj uz ovih sedam moćnih namirnica!

jacanjekose1

Avokado

Avokado, mnogima omiljena namirnica za zdravi početak dana, bogata je bakrom, mineralom koji je jedna od najboljih hranjivih tvari za jačanje kose i kože. Bakar gradi kolagen i elastin u koži vlasišta, pomaže balansirati hormone kako bi kosa snažno rasla i potpomaže druge reakcije na vlastištu koje ojačavaju lipide u kosi. Osim avokada, bakrom su bogate i školjke, teletina, govedina, cjelovite žitarice, tamno lisnato zeleno povrće, grah i mahunarke, orašasti plodovi i čokolada.

Sjemenke bundeve

Aktivno potiče sintezu keratina, štiti boju kose i spriječava prhut… Sve ovo moćne su sposobnosti cinka, kojeg pronalazimo u sjemenkama bundeve. One su prilično svestrana namirnica, koju dodajemo u predjela i salate ili u njima uživamo kao snacku. Zaobilazite li sjemenke bundeve u širokom luku, cink ćete također pronaći u sezamu, govedini, janjetini, kamenicama, leći i slanutku.

namirnice za snazniju kosu3

Edamame – mlade mahune soje

Sadrži li vaša prehrana premalu dozu proteina, keratin koji je zaslužan za čvršće i otpornije vlasi neće se moći učinkovito izgraditi. Niskokalorična piletina i riba, bogati su izvor proteina, a za vegetarijance ili vegane, alternativa su biljni izvori, poput mlade mahune soje, tzv. edamame, koja je potpuni protein i ima sve esencijalne aminokiseline potrebne za optimalno zdravlje.

Cjelovite žitarice

Cijela zrna žitarica za doručak, izvrstan su izvor željeza, baš kao i tamno pileće meso. S druge strane, leća i indijski oraščići biljni su izvori željeza, za koje se preporuča kombiniranje s namirnicama bogatim C vitaminom (poput blitve, rajčice, jagode ili kivija), koje će pomoći apsorbirati željezo. Ono osigurava kisik folikulima, stoga je za lijepu i snažnu kosu nužno da ga organizam dobije u dovoljnim količinama.

namirnice za snazniju kosu

Chia sjemenke

Zdrava kosa zahtijeva zdrave masti, a podvrgavate li se niskomasnim dijetama, one mogu isušiti i upaliti vlasište te dovesti do ispadanja kose. Sve navedene probleme učinkovito riješavaju chia sjemenke, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i vrlo jednostavne za konzumaciju. Kombiniraju se s omiljenim smoothiejima, zobenim pahuljicama ili pudinzima, a alternativu imaju u lanenim sjemenkama, orasima i lososu.

Bademi

Sve više novih i revolucionarnih proizvoda za njegu kose sadrži biotin, B-vitamin koji se ondje nalazi s razlogom, jer pomaže rast kose i održava vlasište u ravnoteži. Biotin pronalazimo u orašastim plodovima, naročito bademima, ali i u jajima te žitaricama bogatim nutrijentima.

namirnice za snazniju kosu2

Paprike

Zelene, žute i crvene paprike, još su jedna namirnica do koje vrlo lako dolazimo, a koja ima brojne beneficije za ljudsko zdravlje. Bogate su vitaminom C, koji je odličan za rast kose i zaštitu kože od toksičnih slobodnih radikala, a dodajemo ih svemu, počevši od juha i variva, pa sve do salata i priloga.

Foto: Shutterstock

H.B.

Komentari