Tko ne voli kavu?

Taj čarobni napitak o kojem se svakodnevno piše, čita i govori, bez kojega mnogi ljudi ne mogu zamisliti početak dana, svakako je jedan od omiljenih rituala i meni. Što reći o kavi, a da već nije napisano, koje hvalospjeve i epitete napisati, osim finog okusa i mirisa koji nam razbuđuju osjetila i pomažu da započnemo novi dan?

blogkava

Moj ritual ispijanja kave je uvijek isti, a ovdje ću vam napisati nešto o vrsti kave koju pijem, način na koji je kuham i sa čime zaslađujem, tako da moja kava bude, osim ukusna i «zdrava kava» 🙂
Najdraža mi je organska Fairtrade kava arabica, aromatična, savršenog mirisa i okusa… Zašto Fairtrade? Zato što je to pravedna trgovina koja omogućava i proizvođačima i poljoprivrednicima fer udio u trgovini, tako da kupnjom proizvoda s takvom oznakom pomažete ljudima koji ih proizvode da poboljšaju uvjete života, jer su to uglavnom poljoprivrednici u zemljama Trećeg svijeta. A Fairtrade oznaka štiti i djecu od izrabljivanja.

blogkava5

Organska kava je puno boljeg okusa i kvalitete, jer je uzgojena bez štetnih pesticida i umjetnih gnojiva. Najbolji trenutak je otvaranje nove kutije kave, jer taj miris je savršen! ‘Moka’, ‘Mocca’ ili ‘Mokka’ (kako god se piše ili zove) omiljeni mi je način pripreme kave. Taj slavni kućni aparatić izumio je Talijan Alfonso Bialetti i danas je neizostavan dio mnogih kućanstava. Jednostavno se priprema, čisti i održava, a kava koju dobijem bogatog je okusa, a nema taloga koji me smetao kod turske kave koju sam inače pila.

blogkava3

Trudim se izbjegavati bijeli šećer, pa sam neko vrijeme koristila smeđi. Ali sam pronašla najbolju i najzdraviju alternativu šećeru – kokosov šećer ili šećer kokosove palme. Koristim ga za zaslađivanje svoje kave, smoothieja, deserata… Apsolutno ga obožavam i preporučujem svima. S obzirom da nije jeftin i da se vjerojatno teško odlučiti na potpunu zamjenu običnog šećera s kokosovim (u kolačima i sl.), probajte ga koristiti bar u kavi, jer će vam onda dugo trajati, a okus i dobrobiti ovog šećera će vas osvojiti kao i mene. 🙂 Odličan je za podizanje energije, ima nizak glikemijski indeks, sadrži puno vitamina i minerala, a okus mu je blago karamelast! Treba li vam još razloga? Kava s kokosovim šećerom puno je ukusnija nego s običnim, bez obzira koristite li smeđi ili bijeli šećer. A da ne spominjem steviju. Iako je odlična zamjena za šećer, u kavi je ne podnosim.

blogkava2

Još jedan dodatak mojoj kavi je mlijeko. Ali ne obično kravlje mlijeko, nego zobeno. Ustvari se ne može ni zvati mlijekom, to je napitak od zobi. 🙂 Kravlje mlijeko izbjegavam već godinama, jer ga ne podnosim baš najbolje, a zobeno mi je otkriće! Odličnog je okusa, a ima i super prednosti za zdravlje. Najdraže mi je Oatly zobeno mlijeko s kalcijem. To je također jedan od razloga zašto izbjegavam piti kavu u kafićima (koju sam prije obožavala), jer nema kokosovog šećera i zobenog mlijeka. 😉 A bilo bi stvarno nezgodno da sa sobom u torbici nosim opremu za kavu. 🙂

blogkava4

Zato mi svaki dan počinje jednako – kuhanjem organske kave sa bio dodacima – kokosovim šećerom i zobenim mlijekom. Nakon toga sjednem na balkon, gledam u more i ‘meditiram’ uz kavu. Bez obzira na koji način kuhate, pijete ili sladite svoju kavu, probajte prije kave doručkovati. Moja preporuka je, naravno, smoothie. A možda se odlučite i na ove dodatke i tako svoju kavu učinite još zabavnijom i zdravijom!

Komentari