Tjelovježba za vrijeme trudnoće

U vrijeme trudnoće tjelovježba je osobito bitna jer pomaže pri smanjivanju boli u leđima, žene koje vježbaju bolje se osjećaju za vrijeme i nakon trudnoće te se lakše vraćaju u formu nakon poroda. Od raznih tečaja u teretanama i fitness centrima, do YouTube videa, vježbe prilagođene trudnicama mogu se naći svuda, a što biste trebali znati o njima, pročitajte u nastavku.

coco1

@cocorocha

Ako ste vježbali i prije trudnoće, možete nastaviti i sada, samo je potrebno vježbe malo prilagoditi. Ako pak niste vježbali prije trudnoće, posavjetujte se s liječnikom prije nego krenete. To je osobito bitno ako imate astmu, probleme sa srce ili dijabetes. Trudnoća nije vrijeme za teške aktivnosti, pa neka i vaše vježbe budu umjerenog intenziteta. Svakodnevna šetnja od tridesetak minuta dobar je početak bez obzira jeste li prije vježbali ili ne.

shutterstock_280666172

Osim šetnje, preporučene vježbe uključuju i plivanje, vožnju sobnog bicikla i aerobne vježbe slabijeg intenziteta jer je rizik od ozljeda kod takvih vježbi nizak. Trčati možete umjereno, a vježbe koje zahtijevaju više koordinacije i ravnoteže nisu preporučljive, osobito u kasnoj trudnoći. Ono što svakako trebate izbjegavati uključuju kontaktne sportove i aktivnosti kod kojih postoji opasnost od pada kao što su jahanje i skijanje. Previše skakanja i trčanja također nije dobro, kao ni dizanje teških tereta.

shutterstock_276585308

Za vrijeme vježbanja pobrinite se da vam je odjeća udobna i da vas ne steže. Investirajte u dobar sportski grudnjak koji će vam pružiti potporu i tenisice namijenjene aktivnosti kojom se planirate baviti. Sve vježbe koje izvodite neka budu na ravnoj podlozi kako biste smanjili rizik od ozljede, a kada se dižete, učinite to polako kako vam se ne bi zavrtjelo. Bitno je unijeti dovoljno kalorija u organizam i redovito piti vodu kako biste mogli podnijeti vježbanje. Nikada se nemojte dovesti do točke iscrpljenosti – ako ne možete normalno govoriti, smanjite intenzitet aktivnosti.

shutterstock_225973879

Kako trudnoća napreduje, i vaše tijelo će trebati promjene u vježbanju. Istu aktivnost nećete moći jednako raditi u prvom i sedmom mjesecu trudnoće, a kako se ne biste našli u nedoumici, postoje različiti programi za svako tromjesečje. Pokušajte s prenatalnom yogom koja je sve češća pojava. Osim što ćete ostati u formi, pomoći će vam i pri opuštanju jer stres u trudnoći treba izbjegavati. Pomoći će vam i u spavanju te pripremiti mišiće za porod što će umanjiti rizik. Naučit ćete pravilno disati, lagano se istezati i dobro se držati. Najbolje bi bilo da takve vježbe obavljate pod nadzorom u yoga studio kako biste bili sigurni da sve radite pravilno i umanjili rizik. Još jedna pozitivna stvar kod vježbanja u grupi u yoga studio je ta što ćete iskustva moći podijeliti s ostalim polaznicama, što će vam zasigurno pomoći u tom zahtjevnom razdoblju.

Foto: Instagram @cocorocha

Komentari