Najnoviji trendovi skandinavskog dizajna

sdw 1

Upravo je završio jedan od najvažnijih tjedana za skandinavski dizajn. ‘Stockholm Design Week’ i ‘Stockholm Furniture & Light Fair’ zajedno tvore najveći događaj skandinavskog, no i svjetskog dizajna. Tijekom tjedna svoje novitete predstavili su razni dizajneri na društvenim eventima i izložbama koji su se odvijali na raznim lokacijama po cijelome gradu.

sdw naslovna

Prvi ‘Stockholm Design Week’, pokrenut 2002. godine, prati i ‘Stockholm Furniture & Light Fair’, značajan sajam za kupce, distributere, arhitekte, dizajnere i medije. Ovaj tjedan prate važni i zvučni događaji koji se odvijaju u raznim dizajnerskim showroomovima, dizajnerskim školama i fakultetima, restoranima i studijima. Kako bi posjetitelji što bolje upoznali i vidjeli što sve tjedan nudi, svake se godine tiska vodič ‘The official guide to Stockholm Design Week’ u kojemu su navedeni apsolutno svi događaji i lokacije involvirani u ovaj najveći dizajnerski događaj.

sdw 7

Tijekom tog tjedna svi posjetitelji imaju priliku vidjeti najnovije trendove u dizajnu namještaja, rasvjete i produkt dizajna kojim mogu ukrasiti svoj prostor, bilo privatni, poslovni ili čak javni. Dizajneri su prikazali kakve sve trendove možemo očekivati u uređenju interijera i eksterijera, sigurno će se neki od njih dopasti i ljubiteljima ne-skandinavskog dizajna.

sdw 4

Efekt sirovog drva

Prvo što nam je zapelo za oko jest apsolutna vjernost izgledu sirovog drva. Mnogo dizajnera namještaja koristi baš taj sirovi efekt prilikom dizajniranja raznih stolaca, fotelja, stolića i ostalih raznih detalja za dom. Ne mora cijeli predmet biti od drva, ponekad je dovoljno da npr. samo nogice od stolca budu od drva u sirovoj boji kako biste postigli taj željeni efekt.

sdw 2

Boja ‘Old Rose’

Logičan slijed na efekt sirovog drva jest i boja koja prevladava raznim materijalima i predmetima. Nasuprot uvijek veselim i šarolikim skandinavskim predmetima, ove godine prevladava boja kože, sve nijanse bež tona ili ako ćemo biti detaljni prema Pantone klasifikaciji boja radi se o nijansi naziva ‘Old Rose’.

sdw 9

Neki od dizajnera su kreirali i razne modne dodatke u toj nijansi kako bi se i svakodnevni predmeti posve uklopili u ovaj trend unutrašnjeg uređenja. Sirovo drvo se prekrasno slaže s ovim nijansama boje tako da će svaki prostor u kojemu će dominirati ovakvi tonovi biti iznimno ugodan, smirujuć i nježne atmosfere.

sdw 8

Koloristički naglasak

No, bez obzira na trend sirovog drva i smirujuće boje, skandinavci ne odustaju od barem nekoliko akcenata u boji. Kako je trend unutrašnjeg uređenja usmjeren ka tim nježnim tonovima, tako je tjednom dominirao vanjski namještaj u jarkim, veselim bojama izvedenim u umjetnim materijalima i obojanom metalu. Vanjski namještaj je, osim svojim smještajem, na ovaj način u potpunoj suprotnosti onom unutrašnjem. Taj akcent je iznimno izražen i očito jako dobro funkcionira.

sdw 6

Za komade koji mogu poslužiti i u unutrašnjem i u vanjskom prostori, dizajneri su, logički, pribjegli kombiniranju ovih karakteristika tako da su predstavili jednostavne komade koji u sebi sadržavaju obje karakteristike – i sirovo dvo i koloristični akcent.

sdw 3

Organička rasvjeta

Osim namještaja, izražen je i trend neobičnih rasvjetnih tijela koji posve negiraju ono klasično – postolje, sjenilo te izvor svjetla. Razni organički oblici zavladali su sajmom, što je zapravo u potpunoj suprotnosti sa trendom korištenja sirovog drva, kolorističnih akcenata i šarenila za vanjsko uređenje.

sdw 5

Ovakvu rasvjetu prije bismo uklopili u prostor futurističkog ili indistrijskog dizajna, no najava ovakvih rasvjetnih komada samo nam sugerira taj trenutno popularni ‘mix and match’ pristup uređenju interijera gdje bez obzira na postojeće trendove svatko može korištenjem tih komada izraziti osobnost svog prostora.

sdw 10

Foto: Instagram, Facebook

 

Komentari