Tenisice Nike Air Max danas slave rođendan

Povodom današnjeg 28. rođendana Air Max obitelji, lansirane su tenisice Air Max Zero – riječ je o realizaciji prve skice Air Max tenisica koju je slavni dizajner Tinker Hatfield nacrtao prije lansiranja modela Air Max 1. Ideje koje je dizajner stavio na papir prije gotovo tri desetljeća bile su ideje za prvi model tenisice Air Max. No, one su tada bile toliko revolucionarne da zamisao nije bila realizirana.

air max zero

Suočen s realnošću, Hatfield je bio prisiljen reinterpretirati svoj dizajn. To je dovelo do stvaranja Nike Air Max 1, koji je pokrenuo revoluciju u sportskom svijetu. Tijekom vremena, Nike Air Max je nadišao svoje korijene i postao dio urbane, ali i modne kulture.

Skice prvotnog dizajna su tijekom razvoja bile zaboravljene. U potrazi za najboljim načinom obilježavanja rođendana, krenula je i potraga za materijalima koji govore o važnosti Air Maxa u odnosu na suvremenu kulturu i inovacije. Dizajnerski tim na čelu s McMillanom Greamom u arhivi je pronašao Hatfieldovu skicu i odlučio je oživjeti. “Skica je nešto što nikada nije u potpunosti ostvareno,” kaže McMillan. “Mislili smo da bi bilo sjajno kada bismo mogli podijeliti sa svijetom priču prije svih priča.”

air max zero

Bilo je potrebno ostvariti Hatfieldov glavni cilj i postići vrhunsku udobnost, za što je McMillan koristio najnovije Nikeove inovacije. To uključuje i tehnologiju koja se koristila na posljednjem, najlaganijem modelu do sada, Air Max 1 Ultra, koji koristi Phylon pjenu u potplatu. Uz to, koristio se mrežasti materijal izrađen od vlakana, što je omogućilo realizaciju Hatfieldova dizajna bez žrtvovanja prozračnosti tenisice. Provučene kroz filter inovacija oživljene su prve zamisli o Air Maxu i stvorena je ikona nad ikonama – model Air Max Zero! “Jako mi se sviđa! Koristili su se moderni materijali i konstrukcije, a smatram da je to jedino ispravno. Prošlost je prošlost. To je bilo tada, a ovo je sada. Da je tada bilo moguće, odabrao bih iste nove materijale koje su odabrani i danas”, rekao je Tinker Hatfield.

air max zero

Mario Mandžukić

Mario Mandžukić sa svojim modelom Nike Air Max Zero tenisica.

 

Tenisice Air Max Zero dostupne su na web-shopu i trgovini Noss u ograničenim količinama, od danas, 26. ožujka, po cijeni od 1199 kuna.

Komentari