Još ‘neotkrivene’ adidas tenisice

Trend zahvaljujući kojem su se tenisice popele na sam vrh modnog trona, ne pokazuje znakove jenjavanja. Štoviše, svako malo na površinu ‘ispliva’ neki model iz prošlosti kojeg opet možemo revitalizirati, a svi u potrazi za tenisicama s kojima će se bar malo izdvojiti iz mase zdušno ga prihvate. Sve do onog trenutka kad i on postane mainstream, kada opet kreće potraga.

Što se tiče adidas tenisica, one su otele prednost Nikeu, barem što se street stylea tiče. Prvo smo uzdisali za Stan Smith modelom, zatim za Superstarom, ove sezone iznimno su aktualne Gazellice, svi su poludjeli za ružičastim modelima, a tko će ih naslijediti pokazat će vrijeme.

Jedan od kandidata definitivno je Samba model, vrlo sličan Gazelle kalupu, no dovoljno različit da ga poželite u svojoj kolekciji. Samba je jedan od najstarijih adidas modela, navodno i drugi najprodavaniji. Osmišljen je 1950-ih za igranje nogometa na zaleđenim površinama, zbog čega ga krasi gumeni potplat za bolje prianjanje.

Masovno je populariziran 1980-ih kada je s nogometnih terena došao na ulice, prvo Velike Britanije, a zatim i diljem svijeta. Stil ‘The Casuals’, kako se danas naziva grupa notornih navijača koja je među prvima nosila adidas Samba tenisice poput uniforme, ovjekovječen je i na filmu. I to je bio samo početak jer su ovaj model kroz godine šetale brojne zvijezde, uključujući i Kate Moss.

Samba se kroz godine razvijala u nekoliko sličnih modela, no oni klasični dolaze u crnoj i bijeloj boji, u kombinaciji glatke i brušene kože, s poznate tri crte na stranama te s gumenim potplatom kao zaštitnim znakom. U posljednje vrijeme popularne postaju i druge boje, a na adidas stranici možete čak i personalizirati svoj model.

Ono što čini najveću razliku u odnosu na Gazellice je prošiveni dio na prstima koji se u slučaju Sambe ne zadržava samo na vrhu kapice već se proteže sa strana, do tri adidasove crte. Također, ako birate posve klasični model Sambe on će doći u kombinaciji glatke i brušene kože, dok su Gazelle tenisice u pravilu potpunosti izrađene od brušene kože.

Što mislite, jesu li ovo vaše nove tenisice?

Foto: Instagram, Urban Outfitters, Fitzroy

Komentari