Tapete su opet u modi!

Tapete su se vratile na velika vrata i izgledaju bolje no ikad. Kao koncept su se počele razvijati još u 16. stoljeću, polako se uvukle na kraljevske dvorove u 18. i 19. stoljeću, te postale naširoko upotrebljavane u 20. stoljeću. Uglavnom se na spomen tapeta još uvijek prisjećamo prostorija koje su od poda do stropa presvučene nekim uzorkom stvarajući pomalo zagušljiv i klaustrofobičan osjećaj, no vremena su se promijenila.

tapete

Trenutačan hit u uređenju interijera je odabir samo jednog zida u prostoriji preko kojeg će se staviti tapeta i na koji će način oživjeti cijela prostorija. Ostali zidovi i namještaj ostaju u neutralnoj boji, najčešće s obilnim korištenjem bijele, ali sve to ovisi o vašem ukusu. Ako razmišljate o osvježenju neke od prostorija u stanu, ovo je odlična opcija, a uskoro ćete shvatiti i vrlo zarazna.

tapete

Možete odabrati da tapetama budu ukrašene samo sporedne prostorije, poput hodnika ili kutaka za čitanje, odlična su ideja za uređenje dječje sobe nekim veselim dizajnom, a spavaćim sobama, kuhinjama i dnevnim sobama podarit će živost tako da ne morate razmišljati o mnogo popratnih detalja.

Izbora motiva na tržištu je mnogo, za svaki ukus ponešto. Minimalisti će birati geometrijski uzorak poput prugica, kockica, točkica ili možda samo neravne teksture, a romantičari primjerice razne vrste cvjetnog uzorka. Za dječju sobu uvijek će biti zanimljivi smiješni crtani likovi, oblaci ili svemirska tijela. Ako pak silno želite tapete, a svaki uzorak vam se čini previše, možete odabrati i jednobojne varijante.

tapete

Ako birate dizajn koji je vizualno snažan ili pomalo psihodeličan, svakako se odlučite samo za jedan zid kako vam ne bi “pojeo” sobu, dok se nježne i neprimjetne nijanse mogu provući kroz sve prostorije. Najvažnije je da uspijete u svom cilju oživljavanja prostora i dobro se zabavite, a u nastavku proučite našu inspiraciju.

tapete

tapete

tapete

tapete

tapete

tapete

Foto: Alvhemmakleri.se, Borastapeter.se, Artilleriet.se

Komentari